Sharon Lavie

Här är aktierna vi helst äger

Av: 

Mira Micic

Kvinnor och män väljer olika när det kommer till svenskarnas mest populära aktier.
FOMY:s expert Sharon Lavie: Här är för- och nackdelarna med att äga folkaktier.

Över en biljon – tusen miljarderkronor ligger i svenska privatpersoners aktieportföljer.

Det är ett nytt rekord.

Men vilka aktier är populärast bland de svenska spararna – och vilka är kvinnornas favoriter?

Här är hela listan på folkaktierna.

Pandemiåret 2020 var unikt på många sätt, även på börsen.

Rekordmånga nya personer sökte sig till börsen. Ett annat rekord blev att det totala marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktieinnehav för första gången någonsin steg över en biljon kronor.

Så vid slutet av 2020 ägde svenska privatpersoner aktier för närmare 1,1 biljoner kronor. Ett rejält hopp, hela 22 procent mer, jämfört med året innan. Och en fördubbling jämför med 2010.

1 100 000 000 000 kronor finns i svenskarnas aktieportföljer, alltså.

Så vilka aktier är populärast i biljonportföljen?

Populära aktier, som också kallas folkaktier är aktier som ägs av många personer, nästan uteslutande över börsen.

FOMYs expert, sparekonomen Sharon Lavie om för- och nackdelar med att äga folkaktier:

Fördelen med en folkaktie är att den kännetecknas av att det är stora trygga börsnoterade bolag, med stabil verksamhet och många små aktieägare. Det är företag som många känner till, antingen genom att själv ha jobbat där eller känner någon som jobbar eller jobbat i dessa bolag.

– Dessa bolag syns ofta i media och verksamheten är oftare föremål för granskning. Det finns även ett brett intresse för att företaget ska gå bra eftersom vinsten fördelas till en bredare del av befolkningen, proportionerligt efter antalet aktier som du äger. Folkaktier är populära bland de som vill börja köpa aktier och kan upplevas som mindre riskfyllda än aktier hos ett mindre välkänt företag, säger Sharon Lavie.

Sharon Lavie, sparekonom.

Nackdelen med folkaktier är att många köper dem på grund av att ”alla andra” köper eller har dessa. Det kan finnas bättre bolag att investera i, i stället för att köpa på sig aktier i dessa bolag av gammal vana oavsett hur de presterar eller hur deras framtidsutsikter ser ut.

Vad ska man tänka på?

– Man ska också vara försiktig med att köpa aktier i bolag som helt plötsligt får en hype kring sig och där ryktet om snabba pengar sprids bland vänner och kollegor. Dessa bolag är allt som oftast inte stabila långsiktiga folkaktier, även om många köper dem här och nu, utan i stället tillfälliga aktieraketer med stor risk för att bubblan spricker på kort sikt och de som inte sålt i tid förlorar mycket av sina pengar, säger Sharon Lavie.

Vad kan man säga om aktier som hade flest nya ägare under 2020?

– Det bolag som klart sticker ut är SAS som har näst flest antal nya aktieägare under 2020. Detta är ett bolag som ligger många svenskar varmt om hjärtat. Många hyser förhoppningar om att de kommer att kunna vända trenden av förluster i takt med att samhället öppnar upp igen. Att aktien är billig kan också bidra till att många köper på sig många aktier per köptillfälle, säger Sharon Lavie.

Hon konstaterar också att flera investmentbolag är bland de mest köpta aktierna. Där är fördelen en automatisk riskspridning, eftersom man indirekt blir delägare i hela investmentbolagets portfölj som ett investmentbolag är med och stöttar, både ekonomiskt och genom ledning.

Män och kvinnor väljer olika

– Investmentbolagen har som mål att investera i bolag som de anser kommer att generera hög avkastning över tid och kan ofta visa upp toppskiktet av företagsledare i styrelsen. Med sin kompetens och erfarenhet har flera investmentbolag presterat väldigt väl på börsen vilket gör dem till ett populärt val.  Dessutom kan man ibland köpa investmentbolag till substansrabatt, vilket innebär att investmentbolagets aktier kan köpas till ett lägre pris än dess underliggande tillgångar.

Det är precis som förr, stora skillnader mellan kvinnors och mäns och ägande.

– Kvinnor väljer gärna stora välkända svenska bolag som funnits på marknaden under många år. Klassiska folkaktier. Män har mer valt att satsa på mer teknikbaserade bolag inom spelbranschen , men även uppstickare inom grön teknik och medicin, säger Sharon Lavie.

Vilken är den skillnaden mellan dessa val?

– Jag skulle vilja säga att män investerar i bolag där de ser nya marknader, behov och trender i framtiden medan kvinnor tenderar att välja bolag med stabil historik och välkänd verksamhet.

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

LÄS VIDARE

Glöm inte din buffert – så mycket behöver du spara

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Ja, tack!

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschefer: Karin Schmidt, Lotta Folcker
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET