”Ju mer man vet om dödshjälp, desto mer negativ blir man”

Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2022-01-18

I Sverige är dödshjälp förbjudet, men debatten pågår ständigt.

Det är en extremt svår fråga – speciellt för läkarkåren.

– Vårt jobb är inte att ta livet av våra medmänniskor, säger läkaren Torsten Mossberg.

Läkarförbundet gjorde tidigare i år en undersökning bland sina medlemmar om inställningen till dödshjälp - alltså eutanasi eller assisterat självmord. 41 procent var positiva, 34 negativa och 25 procent visste inte.

Frågan är komplicerad - och väldigt känslosam. I undersökningen var många av de läkare som var positiva till dödshjälp inte beredda att själva utföra den.

Torsten Mossberg är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd. Han ser många problem med att legalisera dödshjälp.

– Som läkare har vi etiska regler att följa. Vi ska till exempel inte medverka till åtgärder som syftar till att påskynda döden. Som patient måste man vara säker på att läkaren inte har en “dold agenda”. Det vore ju förfärligt att behöva vara osäker, säger Torsten Mossberg.

Vi vill ha kontroll även över döden

  Han menar att debatten om dödshjälp är ett uttryck för att samhället förändras. Vi slåss för självbestämmande och individualism. Vi vill ha kontroll över allt i livet – även hur vi ska dö.

– Det kan ju verka bra, men då måste man förstå vad dödshjälp handlar om. När man är gammal och sjuk förändras de kognitiva funktionerna och det är inte lika lätt att ta ett genomtänkt beslut om att leva eller dö. Om man dessutom känner sig pressad av anhöriga eller inte vill ligga samhället till last, blir det ännu värre, säger Torsten Mossberg.

Torsten Mossberg är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

  Läkarförbundet har dock också fått tänka om. Efter många års hårdnackat motstånd är man idag öppen för att låta riksdagen göra en utredning som belyser frågan om dödshjälp. Ju fler länder i världen som legaliserar dödshjälp - desto viktigare blir det att vara uppdaterad. 

– Jag tror personligen att ju mer man vet om dödshjälp, desto mer negativ blir man. Jag tycker själv att det verkar hemskt att ha dödspatruller som har till uppgift att ta livet av folk.

Få länder tillåter eutanasi

Torsten Mossberg ser hellre att man satsar mer pengar på den palliativa vården.

– Människor är rädda för att dö på ett ovärdigt sätt – med smärta och en utdragen process. Men vi har en väldigt bra vård i Sverige för människor i livet slutskede. Man kan få en god död utan att behöva ta till dödshjälp.

Aktiv dödshjälp, så kallad eutanasi, innebär att en läkare genom injektion av ett visst läkemedel påskyndar döden för en person som lider av en obotlig och plågsam sjukdom och som själv begär detta.

Dödshjälp är inte tillåtet i Sverige, medan till exempel Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland och vissa delstater i USA och Australien har regleringar som lite olika sätt tillåter eller har kryphål för att ge dödshjälp. Sedan den 25 juni år är det också tillåtet i Spanien.

Enligt en enkätundersökning som gjordes av Läkarförbundet i våras ställer sig fyra av tio svenska läkare positiva till legalisering av dödshjälp. 

Detta krävs för att få ansöka om dödshjälp i Spanien:

  • Man måste vara obotligt sjuk eller ha en kronisk förlamning på ett sätt som skapar ett outhärdligt lidande.
  • Man måste ha spanskt medborgarskap eller ha varit folkbokförd i Spanien sedan minst 12 månader tillbaka.
  • Ansökan ska skickas in vid två separata tillfällen med två veckors mellanrum.
  • Efter den första ansökan går ansvarig läkare tillsammans med patienten igenom diagnos, möjliga behandlingsmetoder och förväntade resultat samt alternativ för palliativ vård. Läkaren måste vara säker på att patienten förstår all information. Därefter ska patienten åter bekräfta sin vilja att dö.
  • Även efter den andra ansökan hålls ett möte mellan läkare och patient för att säkerställa att den senare verkligen förstår vad hen ber om.
  • En regional kommission tar sedan, på läkares inrådan, det slutgiltiga beslutet.
  • Man måste vara myndig och vid sina sinnes fulla bruk vid tillfället för ansökan.
  • Om man skrivit ett så kallat livsslutsdirektiv, kan en utsedd person eller läkare göra ansökan åt personen. Det är viktigt eftersom den som ansökt om dödshjälp själv kan vara för dålig för att kunna genomgå processen.
  • Dödshjälpen kan genomföras på allmänna, privata eller statligt finansierade sjukhus och i patientens hem. Själva utförandet sker under ledning av ansvarig läkare.

Följ ämnen i artikeln