Inga belägg för att solkräm skyddar mot malignt melanom

”Vaggas in i falsk trygghet med solkräm”

Uppdaterad 2021-07-01 | Publicerad 2021-06-30

Agnes Wold varnar för att solkräm inte skyddar från den dödligaste typen av hudcancer.

Olle Larkö, professor i dermatologi håller med, men menar att man trots det inte ska skippa krämen helt.

– Ta på en t-shirt istället för kräm. Använd solskydd dit kläder inte når, säger han.

”Finns dessvärre inte några belägg för att detta ’smörja in sig’ skyddar mot malignt melanom” skrev Agnes Wold på Twitter – något som drog i gång en diskussion i kommentarsfältet.

– Många verkar ovetandes om det här och folk tror att man är galen när man säger som det är. Denna desinformation är farlig, säger Agnes Wold till Aftonbladet.

En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att Sverige har bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen – och de fortsätter att öka.

Bara Australien och Nya Zeeland har ett högre incidenstal, trots att solens strålar är starkare i de båda länderna än i Sverige.

– Det är viktigt att folk inte tror att så länge man tar på solkräm så skyddar det mot cancer. Det finns inga belägg för att den skyddar mot den mest dödliga och farliga cancern, malignt melanom.

”Solkräm ger falsk trygghet”

Agnes Wold säger att enda sättet att skydda sig är genom att inte vara i solen.

– Hade man inte haft solkräm skulle man förstå att man ska undvika solen. Personligen tycker jag att man bör undvika solkräm, den ger en falsk trygghet.

Olle Larkö, professor i dermatologi, tycker inte att man ska vara så drastisk och ta bort solkrämen helt.

– Malignt melanom är ett jätteproblem i Sverige. När jag började som hudläkare hade vi cirka 400 fall per år, nu har vi 4000 fall per år. Den enda förklaringen är att man solar mer i dag.

Professorn: Solkräm på mage och rygg är helt fel

Han håller med Agnes Wold om att det inte finns några belägg för att solkräm skyddar mot malignt melanom och att det är tveksamt om det skyddar mot basalcellscancer.

Olle Larkö är läkare och professor i dermatologi.

Däremot skyddar solkräm mot ytliga solskador i hudens yttre lager, så kallade Aktiniska keratoser. Kanske även mot pigmentförändringar.

– Att använda solkräm på mage och rygg är helt fel – en t-shirt är det som skyddar. En keps tar bort 70 procent av solens strålning på näsan. Smörj in dig med solkräm som ett komplement dit kläderna inte räcker. Exempelvis på händerna, säger Olle Larkö.

Om man ligger under ett parasol då?

– Ja, det skyddar ganska bra.

Hur länge kan man vara ute i solen?

– Vi skulle behöva ett bra mått på det. Jag skulle säga mellan 30 minuter till en timme per dag.

Man har fått hör att ju mer man bränner sig, desto större är risken att få hudcancer. Och solkräm skyddar mot att man bränner sig, hur hänger det ihop?

– Det finns andra strålar som ger hudcancer men som inte bränner dig. En del solkrämer slår ut rodnaden men den cancerframkallande strålningen är kvar. Även om solkrämen skyddar mot UVA och UVB strålar.

Är solkräm farligt?

– Solkräm gör att man vaggas in i en falsk trygghet. Men det finns inget som tyder på att det är farligt. Däremot absorberas solskyddet av vår hud och levern får jobba. Vi kissar ut fem procent, det är inte farligt. Men det råder inte solkrämsbrist invärtes om man säger så.

Hur ska man tänka då?

– Jag vänder mig mot att man använder solkräm på hela kroppen istället för att skydda sig med kläder. Vi vet i dag att det är farligt att vara för mycket i solen. Men det enda som verkar hjälpa folk att förstå är när rynkorna kommer på tal.

– Så jag får väl säga det också: Man blir rynkig av att sola. Solar du mycket i 20–30 årsåldern kommer det garanterat att synas sen.

Det finns tre olika sorters hudcancer, detta är ett exempel på Malingt melanom.