Vård på nätet får minimiavgift

Publicerad 2018-03-16

Digitala vårdbesök ska i fortsättningen kosta minst 100 kronor. Arkivbild

Snart är det slut för gratis sjukvård på nätet.
Det blir en rekommendation att införa patientavgift för digital vård, beslutade Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) styrelse idag.

Rekommendationen gäller ett minimibelopp på 100 kronor för digital vård, men innan avgiften blir verklighet måste beslut fattas även på landstingsnivå att följa rekommendationen.

I dag finns det stora skillnader på patientavgifterna för primärvård i landets 21 län. Från 300 kronor i Jämtland Härjedalen till 0 kronor i Sörmland. Debatten om en vårdavgift även för digital vård har pågått det senaste året bland annat sedan vårdföretaget Doktor.se etablerade sig i just Sörmland. Företaget kunde då erbjuda sina kunder avgiftsfri vård samtidigt som deras hemlandsting fakturerades för vården.

"Vi ser positivt på förslaget. Vården är inte längre bunden till en specifik plats utan kan bedrivas på lika villkor för patienter i hela landet. Då är det naturligtvis positivt att landstingen i högre grad samverkar för att möjliggöra detta, skriver Livia Holm, Sverigechef på vårdföretaget Kry, i ett mejl till TT.

En ökande kostnad för landstingen

Om rekommendationerna går igenom innebär det att de digitala läkarbesöken i snitt kan bli dyrare än de är i dag eftersom patientens hemlandsting betalar skillnaden mellan utomlänsersättningen på 650 kronor för digitala vårdbesök och patientavgiften, skriver Dagens Medicin.

De flesta aktörer på den digitala marknaden hör hemma i Jönköpings Landsting där patientavgiften ligger på 250 kronor.

Ökar kraftigt

Att söka vård via nätet har ökat enormt det senaste året. I juni 2016 gjordes drygt 100 utomlänsbesök till de digitala vårdaktörerna i juni 2017 gjordes 19 000 och i november 2017 var det drygt 24 500 besök, skriver läkartidningen. 

Digital vård är populärast i storstadsregionerna med flest besök per capita i Stockholms län, Västra Götaland och Skåne.

Den digitala vården för hemlandstingen har sedan 2016 minskat kraftigt per patient från cirka 1800 kronor till 400 kronor. Men det ökande antalet besök har inneburit att kostnaderna för landstingen trots det ökat kraftigt, skriver läkartidningen.