Vinterkräksjukan fortsätter att öka

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Vinterkräksjukan rasar för fullt i Sverige.
Och än verkar inte säsongen vara över – vecka 6 ökade fallen, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.
– För att inte bli sjuk så ska du alltid tänka på att tvätta händerna, det är det allra bästa. Tvätta noga med tvål och vatten innan du ska äta och efter att du varit på toaletten, säger  Elda Sparrelid, chefsläkare i Stockholm.

Många är hemma med vinterkräksjukan.
Foto: Johnér
Många är hemma med vinterkräksjukan.

Vinterkräksjukan rasar för fullt i Sverige. Vecka sex ökade både de laboratorierapporterade fallen i antal och sökningarna på 1177.se, något som tyder på att toppen börjar närma sig enligt rapporten från Folkhälsomyndigheten

– Eftersom det inte är en sjukdom som behöver anmälas till vården så vet vi inte hur många som är sjuka exakt. Men det vi vet av de senaste rapporterna är att det är många som ringer till 1177 Vårdguiden just nu och frågar om kräkningar och diarréer och berättar att många i familjen är sjuka. Vi vet också att det varit en del äldre som blivit sjuka på våra geriatriska vårdavdelningar, säger Elda Sparrelid chefsläkare i Stockholm.

Kort inkubationstid

Vinterkräksjukan orsakas av caliciviruset och är väldigt smittsamt. 

Inkubationstiden är kort. Från det att du blivit smittad tar det oftast bara mellan 12-48 timmar till att du blir sjuk.

Vad kan man göra för att minska spridningen?
– För att inte bli sjuk så ska du alltid tänka på att tvätta händerna, det är det allra bästa. Tvätta noga med tvål och vatten innan du ska äta och efter att du varit på toaletten. Om du är sjuk ska du vara extra noga med hygienen och stanna hemma minst ett dygn efter att du blivit helt fri från kräkningar och diarréer, för förskole- och skolbarn gäller två dygn, alltså 48 timmar, säger Elda Sparrelid.

Svårt att bli av med

När du väl fått in viruset i ditt hem kan det vara ganska svårt att bli av med det eftersom det överlever det mesta.

– Handsprit fungerar inte tillräckligt bra på virus utan det allra bästa är helt vanlig tvål och vatten, kan du sedan torka dig med engångs pappershanddukar är det också bra, säger Sparrelid.

I hemmet är det viktigt att rengöra ordentligt efter att någon varit sjuk. Enligt Folkhälsomyndigheten bör du använda klorbaserade rengöringsmedel.

– Kläder och sängkläder bör tvättas i så hög temperatur som möjligt, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkälsomyndigheten

Kan få det flera gånger

Smittrisken är som störst de närmsta dagarna efter att man insjuknat men smittade personer kan sprida smittan under flera dygn efter att de har tillfrisknat.

Även om man redan har varit drabbad av vinterkräksjukan i år så finns det risk att man åker på en ny omgång.

– Ja, det kan man tyvärr. Det finns många olika virusstammar som cirkulerar och som man kan smittas av. säger Lena Sundqvist.

Enligt Lena Sundqvist, brukar säsongen sträcka sig fram till april.

Publicerad:

LÄS VIDARE