Nu kan du se världens första förlossningsfilm i Virtual Reality

Publicerad:
Birthual reality familjen som är med i världens första förlossningsfilm i Virtual Reality.
Foto: Gjensidige
Birthual reality familjen som är med i världens första förlossningsfilm i Virtual Reality.

Virtual reality

På med glasögonen och välkommen in i förlossningssalen.
Nu kommer världens första förlossningsfilm i VR.
Glöm perfekta frisyrer, påklistrade leende och hollywoodglamour – den här filmen är på riktigt.

Innan man själv varit inne i ett förlossningsrum är det svårt att föreställa sig hur en riktigt förlossning går till. Hur ont det kommer att göra, vilka smärtlindringar som finns och hur allt ser ut.
Detta är något som stärker många förstagångsföräldrars oro inför förlossningen – något som försäkringsbolaget Gjensidige vill göra något åt genom att använda sig av Virtual Reality-teknik (VR).

Första i världen

Deras film, som är framtagen på Örebro Universitetssjukhus och visar en förlossning på nära håll, är den första i världen som visar en förlossning i VR-teknik.

Filmen som är tio minuter lång har är tänkt att användas som utbildningsmaterial på mödravårdscentraler i landet inför en förlossning. Syftet är att utbilda och minska föräldrars oro inför förlossningen på ett lättförståeligt och äkta sätt.

– För att alla ska få förståelse för hur en förlossning verkligen går till kan ny teknik möjliggöra och öppna upp för att fler blivande föräldrar ska känna sig bekväma och förberedda inför sin förlossning, säger Kristina Müller, chefsbarnmorska, på BB Stockholm i ett pressmeddelande.

Används mot fobier

VR beprövas idag inom bland annat KBT-forskning på Stockholms Universitet där människor med sociala fobier, så som torgskräck, får prova VR för att bota sin fobi. VR tros kunna vara ett framgångsrikt hjälpmedel eftersom patienterna utsätts för sina fobier i en trygg miljö.

– Digitaliseringen är idag ett faktum – utbildningen inför förlossningar behöver ligga i fas med utvecklingen och de möjligheter som detta innebär. Genom att filma en förlossning i VR förmedlas en äkthetskänsla som är svår att få fram i befintligt förlossningsförberedande material, säger Lina Winqvist, marknadschef, på Gjensidige Försäkring i ett pressmeddelande.

Gjensidige Försäkring har skickat ut VR-kit till över 200 mödravårdscentraler runtom i Sverige för att göra filmen lättillgänglig för blivande föräldrar. Målet med filmen är att den ska användas som utbildningsmaterial på mödravårdscentraler i landet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN