Så skyddar du dig mot magsjukan EHEC

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2018-08-20

Magsjukan EHEC kan utvecklas till ett livshotande tillstånd.

Fler och fler drabbas av magsjuka och i många fall beror det på EHEC-infektioner. Så här gör du för att skydda dig.

Antalet EHEC-infektioner, enterohemorragisk E. coli-infektion, ökar i Sverige och är särskilt vanligt under sommaren då bakterierna frodas i värmen. Varje år drabbas cirka 300 personer i Sverige av EHCE och det är vanligast bland barn under fem år

Se till att grönsakerna är väl sköljda.

EHEC smittar främst via livsmedel, förorenat vatten eller i kontakt med nötkreatur eller dess gödsel. Ett av de främsta symptomen är diarre, med eller utan blod. Du kan också få magkramper, bli illamående och/eller kräkas. Ibland kan även feber uppstå.

För de flesta blir det bara en besvärlig magsjuka men för en del kan det bli livshotande. Sjukdomen kan gå över inom en vecka men var tjugonde person drabbas också av HUS (hymolytiskt uremiskt syndrom) som skadar njurarna och leder till njursvikt, vilket är mycket allvarligt och ofta kräver intensivvårdsbehandling och dialys.

Checklista för EHEC-infektion

  • Har du kraftiga och plötsliga diarréer?
  • Har du blodiga diarréer?
  • Har du buksmärtor?

Svarar du ja på dessa frågor bör du omedelbart ta kontakt med sjukvården. Diagnosen ställs genom avföringssprov.

Tvätta händerna noga och ofta.

Så här undviker du att bli smittad

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, torka med pappershandduk, textilhadduk är en riktigt smittospridare. (Generellt god handhygien)
  • Var noga med hygienen när du hanterar livsmeddel.
  • Se till att sallad och råa grönsaker är ordentligt sköljda eller tillagade.
  • Undvika opastöriserade ostar och opastöriserad mjölk.
  • Ät bara kött som är ordentligt upphettat.

Har du väl blivit smittad är det naturligtvis viktigt att du ser till att inte smitta andra.

Källa: www.doktorn.com, www.livsmedelsverket.se