Vårruset lockar ut kvinnorna i löpspåret

Publicerad:
Uppdaterad:
Charlotte Palmquist, 31, är en av alla kvinnor som i maj ska springa Vårruset.
Foto: Privat
Charlotte Palmquist, 31, är en av alla kvinnor som i maj ska springa Vårruset.

Träning

Snart är det dags för Vårruset – loppet på fem kilometer som varje år lockar tusentals kvinnor ut i löpspåret.
Charlotte Palmquist, 31, är en av alla kvinnor som ska ställa upp.
– Det ska bli riktig kul att springa med en massa glada tjejer, säger Charlotte.

Den 2 maj går första starten på Vårruset 2018 i Malmö. Sen rullar Vårruset turnén på med ytterligare 20 städer och landar på sista destinationen, Östersund, den 13 juni.

Lockar flera tusen varje år

Vårruset arrangerades för första gången 1989 för att locka fler kvinnor ut i löpspåret. Från det året har tusentals kvinnor, i alla åldrar, varje år samlats för att gå, jogga eller springa fem kilometer. Med flera tusen anmälda på varje destination är det en riktig folkfest.

Man väljer själv om man vill gå, jogga eller springa och för de som vill finns det även möjlighet att springa med tidtagning. För de som anmäler sig i grupp, med minst sex personer, ingår en picknick som man kan avnjuta i målområdet. Något som brukar vara väldigt populärt.

Ställer upp för första gången

En av alla de tusentals kvinnor som ska delta i Vårruset 2018 är Charlotte Palmquist, från Trosa.
För Charlotte, 31, är det premiär på Vårruset och hon ser framemot att springa loppet tillsammans med en av sina syster.
– Jag har tidigare bara tittat på loppet men i år så ställer jag upp för första gången, säger Charlotte.

Det senaste året har Charlotte påbörjat en livsstilsförändring och har både gått ner en del i vikt och börjat att träna mer regelbundet. Att ställa upp på en fem kilometers distans tycker hon därför är perfekt.

–  Förra året testade jag att springa ett fem kilometers lopp och då insåg jag hur dålig form jag var i. Strax efter det hoppade jag på Mårtens 90 dagar utmaning med Viktklubb och i år suktar jag efter revansch. Nu har jag 14 kilo mindre att släpa på så det borde väl underlätta. Jag har även anmält mig till Trosa stadslopp i juni, vilket också blir en ny erfarenhet, säger Charlotte.

Springer på tid

Charlotte har valt att springa i tidsgruppen på Vårruset. Men egentligen spelar det inte henne så stor roll exakt vilken sluttiden blir.

– Mest springer jag bara för att det är kul, men jag måste ju utmana mig själv lite, så jag siktar på att springa på 30 minuter som mest. Men klarar jag under 35 minuter så blir jag ändå väldigt glad. Allt hänger på att knän eller något annat inte börjar spöka, säger hon.

Att hon anmälde sig till Vårruset beror mycket på att det ligger rätt i tiden och att det var en bra utmaning att anmäla sig till under vintern för att komma igång med träningen.

– Större tjejkväll än så får man nog leta efter. Dessutom passar 5 km mig väldigt bra eftersom jag fortfarande lär mig att springa, säger hon.

”Lyssnar på kroppen”

Charlotte som sprungit lite tidigare men ofta gått ut för hårt för tidigt och i stället blivit fast med skador eller tappat motivationen har denna gången bestämt sig för att göra allting rätt.

– Jag börjar inte springa på som en galning bara för att jag satt igång, utan jag försöker känna efter hur knän, höfter och leder känns. Jag vill inte att några skador ska få förstöra i min iver att lyckas! Jag har bestämt mig för att lyssna på kroppen och justera efter behov. Även om det "bara" är fem kilometer så måste man ju börja någonstans och då måste man även hålla hela vägen, säger hon.

Fakta Vårruset:

Vårruset är ett lopp på fem kilometer som man kan gå, jogga eller springa. För den som springer går det att välja att springa i en grupp med tidsmätning.
Loppet har arrangerats sedan 1989 och i år arrangeras loppet i 21 olika städer. Det första loppet går i Malmö den 2 maj och det sista i Östersund den 13 juni.
På de flesta orterna går det att anmäla sig fram till dagarna innan loppet eller till och med på på plats innan start.

För de som anmäler sig i grupp, med minst sex personer, ingår en picknick som man kan avnjuta i målområdet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN