Så lätt slipper du trängsel i starten

Uppdaterad 2018-06-14 | Publicerad 2016-02-19

Klassiker-experterna avslöjar sina bästa knep

En dålig start i Klassikerloppen kan förstöra hela tävlingen.

Här är experternas egna knep hur du slipper trängseln i starten.

– Det är lätt hänt att ryckas med i starten och springa för fort i ivern att kriga om positioner, säger Niklas Andersson, pressansvarig Lidingöloppet, till Aftonbladet Hårdträning.

Här är frågorna till experterna:

1) Vilka är era bästa tips på hur man undviker trängsel vid starten?
2) Om jag ändå fastnar där i början, vad är det viktigaste att tänka på?

Lars-Erik Persson, har åkt 42 Vasalopp

1) – I Vasaloppet kan man tyvärr inte undvika trängseln, du kommer i ett visst startled och det är extremt svårt att göra något åt sitt läge. Visst kan man staka förbi sig någon och tjäna en placering men det finns risk att folk blir sura. Sedan har jag en bestämd åsikt i att man går över till startgrupper så det blir lite avstånd mellan åkarna. I dag blir det orättvist när klockan sätts igång för alla samtidigt.
2) – Ta det lugnt bara. Det finns de som försöker tränga sig fast det är heltpackat, man gör bara folk bara sura då. Andra kan ta av sig skidorna och springer upp för första backen, det blir man diskad för. Jag tycker att man bara ska följa med strömmen uppför och sätta igång sitt lopp på myren. Den som vill sätter även igång sin klocka där, då blir tiden mer rättvisande för hur snabbt du åker.

Madelene Håll, kommunikatör Vansbrosimningen

1) – Det är främst i de tidiga startgrupperna, med så kallade seedade simmare och framför allt startgrupp 2, som många har bråttom iväg. I de övriga startgrupperna är det rullande start, alltså att man startar när man vill under 12-15 minuter. Det finns egentligen ingen anledning till brådska. Tiden startar först när man passerar tidtagningsregisteringen när man går i vattnet. Känner man att man är orolig för starten behöver man inte vara först i vattnet, utan kan vänta till det lugnat ned sig lite.
2) – Vid starten är älven bred och det finns gott om plats. Om startsituationen ändå upplevs stressande kan det vara bra att försöka ta sig lite åt sidan där det inte är så trångt, för att hitta sin rytm i simningen och andningen.

Sven Montelius, arrangemangschef Vätternrundan

1) – I Vätternrundan startar man i grupper om 70 personer varannan minut, det innebär att det inte är särskilt trångt i starten. Det viktiga är att man är på plats i god tid innan för att hitta in i rätt fålla och framför allt kunna hålla ihop med de som man ska cykla tillsammans med.
2) – När starten har gått så åker det en MC före den första kilometern för att det ska lugnt och tryggt, man ska absolut inte börja köra om före detta utan vänta tills man kommit ut från stan och har bredare vägar där det är säkrare att köra om.

Niklas Andersson, pressansvarig Lidingöloppet

1) – Det är lätt hänt att ryckas med i starten och springa för fort i ivern att kriga om positioner. Lidingöloppet 30 är långt och det är viktigare att hitta din egen rytm och tempo. Tid och placeringar finns det gott om tid att plocka. Vill du som löpare ändå springa fort i starten och få en bättre position inför resten av loppet är tipset att springa fort den första kilometern innan spåret smalnar av till en grusväg.  Men risken finns att du får betala ett högt pris längre fram i loppet, speciellt under den sista milen med Grönstabacken, Abborrbacken och Karins Backe.
2) – Du har lång sträcka att ta igen tid och placeringar. Det sker en naturlig utspridning efter cirka två kilometer så det är ingen idé att stressa och springa utanför spåret i skogen, det tar bara på krafterna. Se också till att njuta av upplevelsen och allt folk som är ute och hejar på dig som löpare.