Så ska du göra om du blir biten av en huggorm

Publicerad 2018-07-23

Så ska du göra om du blir biten av en huggorm.

Sommar, sol, bad och lata dagar.
Men det finns sommarfaror som är bra att se upp med.
Huggormar är en av dem – så här gör du om du blir biten.

Varje år vårdas mellan 250–300 personer för huggormsbett i Sverige. Av dem är det mellan 20–30 procent som får måttliga till allvarliga symtom.
Sommaren är den tid som de flesta får huggormsbett eftersom huggormar – precis som vi människor gärna ligger ute och lapar sol på sommaren. De flesta blir bitna i foten eller ankeln så ett bra sätt att undvika huggormsbett kan vara att ha höga skor eller stövlar på dig om du är på ett ställe du vet att huggormar finns.

Två små prickar

Att bli biten av en huggorm gör oftast ont och du kan lätt se att du blivit biten i form av två små prickar som uppträder på huden med mellan 6–9 millimeters mellanrum. Det är vanligt att det uppstår en blåaktig svullnad runt bettet. Svullnaden kan sprida sig till hela den bitna kroppsdelen.
En del av de som blir bitna av en huggorm får inga symtom alls, det beror på att inget gift sprutats in. Andra får en liten svullnad medan vissa blir ordentligt sjuka.
I allvarliga fall kan man redan tidigt bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående och kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad. Svullnaden och missfärgningen kan spridas och omfatta hela den bitna kroppsdelen och också delar av bålen.

Hur starkt du reagerar beror på mängden gift som har kommit in i kroppen och var du har blivit biten.
Barn, gamla och gravida är särskilt känsliga.

Var lugn

Om du blivit biten är det viktigt att omgående ringa till giftinformationscentralen och bege dig till ett sjukhus eftersom det är så olika hur man reagerar är det viktigt att vara på ett sjukhus. Det finns huggormsserum tillgängligt som effektivt kan hejda sjukdomsförloppet om du har reagerat starkt på bettet.

Eftersom giftet sprider sig i kroppen när man är aktiv är det viktigt att hålla sig lugn. Du bör inte heller klämma åt där bettet är eller försöka suga ut giftet ur kroppen.
Försök att hålla den delen av kroppen där bettet är högt upp. Om du blir biten i handen är det bra att ta bort ringar från fingrarna och klockan från handleden eftersom de kan svälla upp.

Tips om du blir biten

  • Ring giftinformationscentralen
  • Bege dig till ett sjukhus, ring 112 direkt om du får allvarliga symtom
  • Håll dig stilla
  • Håll bettstället högt och så stilla som möjligt
  • Ta bort allt åtsittande som ringar, kläder, skor och klocka
  • Rör inte bettstället försök alltså inte kyla, spänna åt, suga ut giftet eller liknande – det kan förvärra situationen.

Källa: 1177.se, Giftinformationscentralen

Följ ämnen i artikeln