Tiderna du måste klara i Klassikern

Uppdaterad 2017-07-21 | Publicerad 2016-02-26

Här är maxtiderna – lopp för lopp

Den som åker Vasaloppet måste klara vissa hålltider under loppet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Att klara ett Klassikerlopp tar sin tid – men du får inte kämpa på banan hur länge som helst.

Här är maxtiderna du måste ha koll på i de fyra tävlingarna.

– Om du kommer för sent till en kontroll måste du bryta loppet och busstransport ordnas då till Mora, säger Ola Granfeldt, pr-ansvarig hos Vasaloppet, till Aftonbladet Hårdträning.

”Du missade reptiden”. Meningen är förmodligen det jobbigaste en deltagare i Klassikerloppen kan få höra. Då är loppet bokstavligen kört, man får snällt kliva av banan och hoppas på bättre flyt nästa år.

Vasaloppet, som kanske är mest (ö)känt för sina maxtider, för dock ingen statistik över hur många som missar kontrollerna.

– Vi har tyvärr ingen statistik som visar att just reptiden orsakat brutet lopp, om man är skadad eller vill bryta av annan anledning. Antalet brytande varierar mycket beroende på föret och spåren men mellan sju och nio procent av alla deltagare i huvudloppet bryter varje år, säger Ola Granfeldt.

”Det är inte alls vanligt”

Även Lidingöloppet har särskilda maxtider på flera platser i banan. Inte heller här för man detaljerad statistik, men pressansvarige Niklas Andersson har hyfsad koll:
– Antalet som tvingas bryta på grund av att reptiden inte klaras är maximalt ett tiotal löpare varje år, säger han.

Hos Vätternrundan finns tre tider att förhålla sig till (se faktarutan nedan), men enligt arrangemangschefen Sven Montelius är det ytterst ovanligt att deltagare bryter för att man missar tiden.

– Det är inte alls vanligt, vi har ingen statistik men tiderna är väl tilltagna och de som riskerar får information om hur de ligger till innan, säger han

”Tog extremt lång tid på sig”

Ett lopp som skiljer sig från de övriga i Klassikerfamiljen är Vansbrosimningen.

Här kan du plaska fram hur länge som helst – i teorin.

– Vi har ingen uttalad maxgräns, däremot kan tävlingsläkaren och livräddare ta deltagare ur loppet om de bedömer att simmaren är i för dålig kondition, om man exempelvis har varit i länge i vattnet kontra vattentemperatur och liknande, säger informatören Madelene Håll.

1975 hade loppet dock en simmare som tog extremt lång tid på sig för att klara de tre kilometerna:

– En simmare tog ett rejält långbad och noterade tiden 2.48,13. Genomsnittstiden för motionären i Vansbrosimningen är annars 1.09.54 timme, säger Håll.

Se samtliga maxtider i faktarutan nedan.