Nu kommer solen – så skyddar du barnen

Uppdaterad 2018-05-28 | Publicerad 2018-04-19

Nu kommer solen. Så skyddar du barnen mot solen.

Nu är våren här och de närmsta dagarna ska temperaturen stiga rejält i stora delar av Sverige.
Men det gäller att se upp när du är ute i solljuset.
– Solen är inte starkare nu men vi är mer ovana så det är lättare att bränna sig, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi och överläkare vid Hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Efter en lång vinter är det många som längtat efter solens värmande strålar. Nu i veckan ska de äntligen komma men det gäller att tänka efter innan du kastar av dig alla kläderna. Vi frågade, överläkaren och professorn i dermatologi Olle Larkö, hur man bäst skyddar sig själv och sina barn i solen.

– Det är egentligen inte så stora skillnader i råden oavsett om det gäller barn eller vuxna men det är bra att känna till att en solskada i ung ålder kan påverka riskerna för att senare i livet drabbas av malignt melanom, säger han.

Kläder är bäst

Det viktigaste, enligt Larkö, är att man skyddar sig med hjälp av kläder.
– Kläder är det bästa solskyddet och solskyddsmedel ska snarare ses som ett komplement att använda på de ställen där man inte kan skydda kroppen på annat sätt, säger han och fortsätter:

– Det är inte meningen att man inte ska kunna vara utomhus men sätt en keps eller solhatt på huvudet och sen en t-shirt och ett par shorts. Armar, ben och ansikte kan du sen smörja med solskyddsmedel.

De senaste åren har så kallade UV-kläder eller solkläder blivit mycket populära. En fördel med dem är, enligt Larkö, att de har en design som täcker partier som man ofta glömmer bort till exempel har solhattarna ofta ett skydd för nacken.

– Men man behöver inte nödvändigtvis köpa speciella solkläder. Det går egentligen lika bra med vanliga kläder. En t-shirt ligger på runt 10–15 i SPF andra mer heltäckande kläder ligger på 40–50. Jeans ligger på 1500 så de ger verkligen skydd men är också väldigt varma så de vill man helst inte ha på stranden.

Då är solen som starkast

Om man vill undvika solens absolut starkaste strålar så kan det vara en bra idé att ta en paus från solen mitt på dagen.

– Det är alltid viktigt att skydda sig men mellan 11–15 är solen som starkast. Sen är det inte så att man inte kan vara ute alls under den tiden, då vore det ett väldigt tråkigt sommarlov men man bör inte ligga i bikini eller badbyxor och sola på stranden. Runt 30 minuter om dagen kan man ligga och sola resten av tiden bör man skydda sig med kläder.

Hur ska man tänka när det gäller solskyddsmedel?

– Mitt råd är att alltid använda minst SPF 20–25. Om man är osäker på vilken sort man ska köpa så kan man be om råd på apoteket där vet de vilka som är bra.

Har ökat i Sverige

Hudcancer och framförallt malignt melanom har ökat de senaste åren och hudcancer är i dag en av de vanligaste formerna av cancer i Sverige. År 2015 drabbades, enligt Cancerfonden, 3 915 personer av malignt melanom i Sverige. Genomsnittsåldern när man drabbas är 55 år och sjukdomen är mycket ovanlig bland barn.

– Malignt melanom har ökat på flera ställen i världen och det beror framförallt på vårt solbeteende. Vi ligger och solar med mindre kläder under längre perioder.

Är det så att vi är bättre på att skydda små barn men att vi lättare glömmer bort att skydda större barn eller oss själva?

– Så kan det absolut vara men det är framförallt solbeteendet man behöver göra något åt. I Australien har man märkt av att folk numera följer rekommendationerna när det gäller att sola i större utsträckning och inte helt oväntat är det högutbildade kvinnor som följer råden, säger Olle Larkö och fortsätter:

– Jag hör ofta som ursäkt att jag vill bli brun och det är därför jag ligger och solar men jag brukar säga att brun blir den som är försiktig annars blir man fläckig och det är ju inte så snyggt.

Vilka löper störst risk att drabbas av malignt melanom?

– Rödhåriga löper störst risk och sen ljushåriga. Har man mörkare hud så är risken mindre men man bör alltid skydda sig.

Så skyddar du barnen

  • Barn under ett år ska inte vistas i direkt solljus överhuvudtaget. Skugga barnet med parasoll, soltält eller uv-skydd till vagnen. Komplettera med kläder och solhatt.
  • Barn, oavsett ålder, ska undvika att vara ute i direkt solljus under en längre tid mitt på dagen, mellan klockan 11–15, då solen är som starkast.
  • Det bästa solskyddet för barn är kläder, solhatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas som komplement där kläderna inte täcker.
  • Använd solskydd som är vattenfast, speciellt framtagen för barn och som har hög solskyddsfaktor minst SPF 30.
  • Solen är oftast starkare utomlands så där är det extra viktigt att skydda sina barn.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten