”Ett motionspass har sin dramaturgi”

Uppdaterad 2015-02-17 | Publicerad 2015-02-10

Denise Rudberg: – Kroppen har alltid varit mitt redskap

Relationer, mord och en bit mat. Och nu en bok om träning.

Denise Rudberg tycker att variationen håller kreativiteten vid liv och ser på träningsboken som en lyxhobby, där hon får nörda loss om det hon älskar mest.

– Jag har skrivit den här boken åt mig själv, där jag var för tio år sedan.

 TEXT: TOVE BJÖRNLUNDH

 FOTO: MIKAEL GUSTAVSEN

 STYLING: ELIN ZETTERLIND MILLERUD

HÅR & MAKEUP: ANNA FRID

Från gymnastik via jobb som aerobicsinstruktör till en idrottsledarutbildning på Bosön. Att skriva boken ”Träningen som blir av” föll sig mer än naturligt för deckarförfattaren Denise Rudberg. Hon började dansa som fyraåring och började med gymnastik vid sex års ålder. Trassliga hemförhållanden gjorde att hon uppskattade gymnastikens tydliga regler och mål.

Namn: Denise Rudberg.
Ålder: 43.
Bor: Östermalm.
Familj: Särbon Henrik, barnen Calle, 13, Loppsan, 11, och bonusbarnen Hubbe, 11, och Adrian, 8. 
Yrke: Författare.
Aktuell: Med nya boken ”Träningen som blir av”.
Favoritförfattare: ”John Irving. Han är väldigt idrottsintresserad och hans karaktärer brukar också träna mycket i böckerna.”

– Idrotten är min ryggrad. Jag behövde den som ung och idrott har varit en del av mig sedan dess.

Det kan tyckas vara ett långt steg från att plugga till idrottsledare till att bli författare men det var faktiskt där på Bosöns idrottsfolkhögskola som det började.

– Det var en av mina lärare som uppmuntrade mig att börja skriva. Jag tog ett år, drog ner på allt jobb så att jag precis klarade räkningarna och satte jag mig för att skriva. På ett år fick jag ur mig en halv A4. Med dubbelt radavstånd.

Men efter en flytt till New York där hon började läsa dramatiskt skrivande på New Yorks universitet lossnade det.

– All prestationsångest och alla krav bara släppte i USA. Mentaliteten där är mer ”You can do it”. Det var där jag skrev min debutroman, ”Väninnan”.

Hur vågade du satsa på författaryrket?

– Min styrka är att jag är orädd. Jag kan testa nya sporter och vågar komma med nya idéer på möten. Det kan dels bero på att jag har en icke existerande impulskontroll … Men mest för att jag vet att det krävs misslyckanden för att lyckas.

Efter debuten blev Denise gravid och med det kom ett tvärt stopp med träningen. Den första och enda perioden i hennes liv som hon inte har tränat.

– Jag litade inte på min kropp längre. Kan jag göra ett utfall? Eller blir det ett framfall?

Hon vågade inte springa för hon kände sig tung. Att vara gravid och föda barn var svårt och obehagligt, präglat av osäkerhet.

– Kroppen har alltid varit mitt redskap under alla år. Det tog sex–sju år innan jag vågade lita på den fullt ut igen.

Hur mådde du då?

– Jag var helt nedstämd under den här perioden. Det var många som dog runt om kring mig då. Barnen var små, jag sov inte. Allt var som ett töcken och kroppen gick ner på lågvarv.

Vändpunkten kom när barnen blivit lite äldre och börjat sova mer och när flyttlasset gick in till stan igen.

– Då började jag gå igen. Powerwalks både morgon och kväll. Innan jag debuterade hade jag hund och då fick man naturligt tre långa promenader varje dag. Det märks när den motionen försvinner.

Man kan säga att det blev en geografisk vändpunkt, då Denise kom tillbaka till sitt favoritstråk på Djurgården.

– Jag går gärna samma slinga. Jag är ett perfekt case för en seriemördare! Alltid samma runda och samma tid.

Efter ett och ett halvt år av promenader kändes kroppen starkare och hon kunde börja springa och träna igen. Men det tog över tre år av försiktig träning för att komma tillbaka.

I LURARNA
 – Jag sprang i fyra års tid till soundtracket från ”Top Gun”! Men jag gillar klassiker och glada upptempolåtar. 



”Eye of the tiger” – Survivior

”Holding out for a hero” – Bonnie Tyler

”Maniac” – Michael Sembello 
(Flashdance soundtrack)

”Work bitch” – Britney Spears

”Popcorn” – Popcorn

– Jag minns den otroliga känslan när lusten och orken verkligen kom tillbaka. Jag var på Östermalmstorg en dag och skulle till en resebyrå på Sveavägen. Klädd i fina byxor och rock började jag plötsligt springa. Jag blev så taggad att jag kutade uppför hela Hamngatan och stannade inte förrän jag var framme. Som ett barn som springer hem, helt lycklig.

Var det ett stort steg att skriva en träningsbok?

– Jag har nog alltid tänkt göra det. Eftersom jag har jobbat med träning så var det naturligt, jag vet att det här funkar. Jag har alltid varit bra på basicträning, enkla övningar där man får slita.

Denise berättar att boken egentligen är skriven för henne själv – där hon var för tio år sedan. Den handlar om det hon hade behövt då.

– Börja försiktigt skulle vara mitt råd. Ta reda på vad man kan göra och gör det hemma. Testa att göra plankan, försök i det lilla. Fokusera inte på vikten. Strunta i utseendet och få tillbaka glädjen.

Hur hittar man en borttappad motivation?

– Sätt på dig träningskläderna, det är det absolut bästa träningsrådet. Steget att göra något blir så mycket mindre. Skippa gymmet från början, det kan vara svårt att komma i väg till. Kör hemma eller dra ut och spring. Och glöm inte att ha bra musik också!

Denise tipsar också om att börja smygträna. Att lägga till vardagsmotion som man knappt märker av.

– Jag går mycket. Jag ser till att planera in tid så jag hinner gå till och från möten. Jag har ingen hiss heller och att släpa fyra matkassar upp för trapporna är bra träning, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker också vara ute så mycket som möjligt. Jag behöver den friska luften och soltimmarna. Det gör också att man rör sig mer naturligt.

Boken består av enkla övningar som man kan göra hemma och hon gillar den gamla skolans morgongympa och hemmaträning.

– Husmorsgympa 2.0 var mitt första förslag på namn till boken. Jag struntar i trender inom träning och kör hellre på bra basövningar.

En fördel med att träna hemma är också att barnen gärna hänger på.

– En ny favoritövning är att stå på knä på en pilatesboll och lyfta en medicinboll över huvudet. När barnen ser att man har kul med träning så blir de nyfikna och vill också testa.

Annars är det mycket löpning som gäller. För att sporra sig själv brukar Denise använda sig av en hare, att ta sikte på någon längre fram i spåret och försöka springa om.

– En kväll för ett år sedan hittade jag en perfekt hare, hon var riktigt vass. Jag börjar dra upp tempot och är nästan ikapp, då känner jag hur hon ökar. Så höll vi på i två minuter tills jag var så trött att jag nästan ville kräkas. Sen stannar hon upp och pustar ut. Då ser jag att det var Malin Ewerlöf som hade tränat intervaller!

Man kan tro att stora bokframgångar skulle ge ett kändisskap, men efter 15 år som författare så är det inte oftast därför hon blir igenkänd.

– Det händer ibland att folk kommer upp till mig på stan, men det är sällan för böckerna. Jag var aerobicsinstruktör i elva år och de flesta känner snarare igen mig från passen.

Men det är ändå inte två separata världar, romanerna och träningen.

– Jag älskar att skriva om träning i mina böcker. Om hur någon som har mått dåligt ger sig ut på sin första löprunda. Det finns en dramaturgi i ett motionspass.

Och både skrivandet och träningen kräver att man är disciplinerad och tar sig tid.

– Att skriva är som att träna, det är ingen som kan göra det åt dig, säger Denise Rudberg.

Vinn boken!

Vi har tre ex av Denises nya träningsbok att tävla ut. Svara på frågan nedan och motivera med max 15 ord varför du ska vinna. Skicka ditt svar till

wellness@aftonbladet.se

senast den 18 februari. Märk mejlet ”Denise”.

Vad hette Denise Rudbergs debutroman?

1 ”Ett litet snedsprång”

X ”Vänninnan”

2 ”Två gånger är en vana”

Wellness enligt Denise

ATT VARA UTOMHUS

Det finns en frihetskänsla i att vara utomhus, och man rör på sig mer naturligt när man är ute.

HELGER MED MIN KILLE

Vi brukar gå ut och äta och dricka drinkar på fredagar. På lördagen och söndagen startar vi ganska tidigt med en promenad, kör ett långpass på gymmet, går ut och äter lunch och sen brukar jag vilja promenera ute på Djurgården igen. Vi har kul och umgås och det är en härlig känsla att somna med en uttröttad kropp.

SE MINA BARN TRÄNA

När min dotter tränar ser jag en spegling av mig själv som liten. Det är ett kul intresse som vi delar och pratar mycket om. Vi har en tävling att vi ska klara 10 x 10 burpees. Jag är bara halvvägs där. Jag försöker springa ihop med min son, men han hatar det. Tydligen är jag inte så pedagogisk i löpspåret!

Denises 3 bästa magövningar

1. SITTA PÅ PILATESBOLL

Gört: Sitt på en pilatesboll och luta dig lätt bakåt. Håll armarna utsträckta för bättre balans. Sträck ut benen rakt framåt, och dra hälarna mot rumpan genom att böja knäna. Repetera.

Här ska det ta: Hela magen, ryggen och låren.

2. BALANS MED AXELPRESS PÅ PILATESBOLL

Gört: Ställ dig på knä på pilatesbollen, du kan börja med händerna nära en vägg eller stol för att säkra balansen. Lyft medicinbollen över huvudet och ner framför dig igen. Repetera.

Här ska det ta: Mage, lår, rumpa, axlar och rygg.

3. SITUPS PÅ PILATESBOLL

Gört: Placera pilatesbollen under ländryggen med benen böjda och med fötterna i marken. Pressa ner svanken mot bollen och spänn magen. Gör situpsen lugnt och kontrollerat. Vill du göra det lättare? Lägg bollen högre upp under ryggen. Mer avancerat? Lägg till sneda situps.

Här ska det ta: Hela magen och ryggen.

Kom i gång med träningen

 Sätt på dig träningskläderna! Det är mindre chans att du hamnar i soffan när du väl är träningsklädd.

Sätt på bra musik, högt!

Skjut inte upp träningen. Har du inte en timme över så kör det du hinner hemma. En planka om dagen kommer garanterat ge dig en starkare bål. Och börjar du smått kommer du snart orka mer.

Hitta på roliga tävlingar med barnen: vem kan göra flest armhävningar, eller utmana er och balansera på en pilatesboll.

Fokusera på att stärka kroppen – inte på att se bra ut.

Följ ämnen i artikeln