Nya finska studien: Bastubad minskar risken för stroke

Av: Miriam Bratt, TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Enligt en ny studie från Östra Finlands universitet minskar riskerna för stroke drastiskt för den som badar bastu ofta.
– Jag är delvis förvånad, för det är så stora siffror, säger svenska professorn Hans Hägglund.

Badar du bastu mellan fyra och sju gånger i veckan? Grattis, i så fall har du 61 procent lägre risk att drabbas av stroke enligt en ny studie.

Studien kommer från Östra Finlands universitet som är ett av landets största vetenskapsuniversitet.

Hans Hägglund arbetar som professor i hematologi och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala och är dessutom styrelseledamot i Svenska bastuakademien. Men trots detta förvånades han över de stora siffrorna som presenterades i den nya studien från vårt grannland.

– Det som händer när man badar bastu är att de perifera blodkärlen vidgas och blodtrycket minskar, säger han.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personer som badar bastu 4-7 gånger i veckan mer än halverar risken att drabbas av stroke, enligt en ny studie från Östra Finlands universitet.

Kartlagda levnadsvanor

Forskarna som ligger bakom studien har kartlagt levnadsvanorna hos fler än 1 600 kvinnor och män som bastar olika mycket. Resultaten har justerats för en stor mängd riskfaktorer som rökning, motionsvanor, kroppsmassa och alkoholvanor.

De kom då fram till att även personer som bastar två till tre gånger i veckan får hälsomässiga fördelar. Riskerna för stroke minskar dock inte lika mycket som för de som bastar mellan fyra och sju gånger i veckan. Här gick riskerna ned med 14 procent i stället för 61 procent.

Bra för hälsan

Att den populära aktiviteten är bra för hälsan är ingen nyhet, det har även tidigare studier visat. Bland annat ska bastubadning minska riskerna för hjärt-kärlsjukdomar, demens och högt blodtryck.

– Vi har lärt oss att levnadsvanor spelar en stor roll, men bastubad har inte studerats på ett strukturerat sätt förut, säger Hans Hägglund.

Klassiska finsk sauna

Den typ av bastubad som har undersökts i studien är klassisk finsk sauna, med hög luftfuktighet och en temperatur på mellan 70 och 80 grader. I undersökningen har ingen hänsyn tagits till hur lång tid de medverkande tillbringat i bastun, men tidigare studier har visat att ett långt bastubad är ett hälsosamt bastubad.

– När det gäller hjärt- och kärlsjukdomar har man hittat ett samband som visar att ju längre tid man satt i bastun desto större hälsoeffekt, säger Hans Hägglund.

Själv badar han bastu fyra till fem gånger i veckan och förordar bastubad med varm rekommendation:

– Ju tidigare man lägger sig till med ett hälsosamt liv, desto större effekt. Sen är ju bastu inte bara hälsosamt, utan även väldigt trevligt.

Fakta: Många svenskar drabbas av stroke

Stroke är en sammanfattande benämning på en grupp av ofta akuta sjukdomar som beror på förändringar i blodkärlen i eller till hjärnan. Hjärninfarkt, som ofta beror på en blodpropp i ett kärl, och hjärnblödning är de två huvudtyperna av stroke och båda typerna omfattas i den finska studien om bastubad och stroke.

Runt 30 000 svenskar drabbas årligen och stroke är den vanligaste orsaken till långtidsvård.

Svåra fall av stroke kan leda till förlamningar med rörelsehandikapp, talstörningar, synfältsbortfall, personlighetsförändring, känslomässig labilitet och ibland demens.

Källa: Nationalencyklopedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN