Publicerad:
Uppdaterad:

Influensan minskar – men ligger kvar på en hög nivå

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Influensan har varit den värsta på flera säsonger och runt om i landet har tusentals människor insjuknat.
En av de som drabbats av årets influensa är Daniel Pettersson, 41.
– Ja fy, det var hemskt, säger Daniel som låg däckad i en vecka med hög feber.

I veckan kom senaste influensarapporten från Folkhälsomyndigheten. Precis som man förväntade sig fortsätter fallen av influensa minska men ligger fortfarande kvar på en hög nivå. Totalt rapporterades 1548 laboratorieverifierade fall av influensa under vecka 10. Det innebär att det även de kommande veckorna kommer vara många som insjuknar i influensan.

Hela familjen drabbades

En av de som drabbats av årets influensa är Daniel Pettersson, 41, och hans familj.
– Det började med att min exfru blev liggande i influensan. Några dagar senare blev vår son sjuk. Efter ytterligare några dagar blev jag också liggande, säger han.

Daniel och hans familj insjuknande i februari och för hans sexåriga son Erik innebar influensan att han blev sängliggande med 39 graders feber i två veckor.

Daniel Pettersson är en av alla de svenskar som drabbats av årets influensa.
Foto: Privat
Daniel Pettersson är en av alla de svenskar som drabbats av årets influensa.

– Ja, det var riktigt jobbigt. Jag ringde sjukvårdsupplysningen ett par gånger men eftersom min son både åt och drack så var det aldrig någon fara, säger Daniel.
När Daniels son varit sängliggande i ett par dagar drabbades även Daniel av influensan.

– Jag trodde ju först att jag kanske hade klarat mig men sen vaknade jag en morgon med en hemsk huvudvärk och sen fick jag ont i hela kroppen och 39 graders feber.

Skulle du säga att det är den värsta influensan du varit med om?

– Ja, det skulle jag nog även om jag kom lindrigt undan eftersom jag bara hade feber i en vecka. Jag har ju haft influensan ett par gånger förut men just att jag hade så ont i hela kroppen, det har jag inte varit med om tidigare.

Ganska många har upplevt att vägen tillbaka efter influensan har varit ganska jobbig, hur har det varit för er?

– Jag var på benen ganska snabbt men visst helt återställd var jag inte på ett tag. Min son har haft hosta som suttit i länge efter influensan men han var ju också riktigt sjuk under två veckor så det är egentligen inte så konstigt, säger Daniel.

Influensa B fortsätter att dominera

Även under vecka 10 så var det influensa typ B som dominerade i när det gäller det laboratorieverifierade fallen av influensa. Även i våra nordiska grannländer och stora delar av Europa så har säsongen dominerats av Influensa B/Yamagata.

Ett problem i årets influensasäsong har varit att den dominerande stammen har varit B/Yamagat, en stam som inte ingick i säsongens upphandlade vaccin hos landstingen.

Det har dock inte inneburit att vaccineringen har varit helt bortkastad. Enligt, AnnaSara Carnahan epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är de olika influensa B stammarna ganska lika varandra så vaccinationen har fortfarande gett ett visst skydd.

På privata vaccinationskliniker har vuxna kunnat vaccinera sig med ett influensavaccin som innehåller alla fyra stammarna, det rapporterade TT i januari.

Symtom på influensa

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt

  • Du har ont i musklerna

  • Du har hög feber och huvudvärk

  • Du känner dig trött och frusen

  • Du har halsont och torrhosta

  • Du är snuvig

  • Du har röda ömmande ögon

  • Du har ont bakom bröstbenet.

Källa: 1177.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: