Bebisdoft kan bli framtidens medicin mot depression

Publicerad 2018-02-08

Att bebisar luktar underbart kan de flesta föräldrar intyga.
Detta är något som fått forskare att undersöka om det är möjligt att använda bebisdoft som nässpray för att lindra och i bästa fall bota depressioner.
– Vi har forskat på detta i fem år och jag tror absolut vi är något på spåret, säger Johan Lundström, luktforskare på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Att nyfödda barn har en speciell doft kan de flesta som nosat på ett bebishuvud hålla med om. Men att doften också verkar ha en positiv effekt på hjärnans belöningscentra och en förmåga att göra människor mer glada och harmoniska var det nog inte alla som kände till.

Det är något som Johan Lundström hans forskningsgrupp undersökt de senaste fem åren.

– Vi har gjort en del experiment och kommit fram till lite spännande resultat men vi är fortfarande långt borta från att kunna ta fram en medicin. Framförallt saknas det pengar för att bedriva den forskningen i större skala.

Fick lukta på t-shirt

Ett av experimenten som forskningsgruppen genomfört är att de låtit personer lukta på t-shirts med olika lukter och sedan välja ut den som hade mest positiv effekt på dem, utan att veta vilken typ av lukt som fanns på t-shirtarna.

– De flesta valde tröjan som hade doft från spädbarnslukt. Varför de hade valt just den tröjan var det ingen som kunde svara på men eftersom de inte visste att lukten kom från bebisar så handlade det inte om att de tänkte på gulliga bebisar och därför valde den tröjan, säger Lundström.

I ett annat försök lät forskarna 30 kvinnor lukta på mössor som burits av nyfödda medan de studerade deras hjärnor med magnetkamera. Resultatet jämfördes sedan mot resultat där de fått lukta på mössor som burits av andra personer. Det visade sig då att bebisdoften hade en liknande effekt på hjärnan som psykofarmaka.

– Lukten har en enorm påverkan, det är som en motorväg in i de primära funktionerna i hjärnan,  men det som är viktigt att känna till att en kroppslukt innehåller mellan 100-200 kemikalier. Den stora utmaningen ligger i att förstå vilken av kemikalierna eller rätare sagt vilken kombination som har denna effekten. För att ta reda på det så krävs det gedigen forskning. Med rätt resurser kanske vi är tio år bort från en medicin, annars handlar det nog snarare om 30-40 år bort, säger han.

Följ ämnen i artikeln