Forskare kan ha hittat botemedel mot tinnitus

Publicerad 2012-05-12

Snart kan det bli slut på evighetsringandet.

Om forskarna får rätt går det snart att ta mediciner mot tinnitus.

Omkring var tionde person i Sverige lider av ett oändligt susande, brusande och tjutande i öronen. Ingen vet varifrån det kommer eller om det kan botas - fram tills nu.

Brittiska Daily Mail skriver att ett brittiskt forskarteam har kommit fram till hur man kan lugna de överaktiva nervcellerna i hjärnan som tros ligga bakom de ringningar som kan höras i öronen efter ett konsertbesök. Tidigare har forskning kring tinnitus inriktat sig på skadade nervceller i örat som är kopplade till hörselcentrat i hjärnan.

Undersökte område i hjärnan

– Vi behöver veta vilka konsekvenserna blir av en akustisk överexponering, inte bara i form av hörselnedsättning, utan också vad som händer i hjärnan och centrala nervsystemet, säger forskaren doktor Martine Hamann.

Den nya forskningen har därför inriktat sig på vad det är som händer i hjärnan när den överexponeras för höga ljud. Forskaren Martine Hamann och hennes team tittade på det område av hjärnan som kallas för dorsal Cochlear Nucleus som tolkar de signaler om olika ljud som skickas dit från nervcellerna i örat.

Blir störda av högt ljud

När cellerna i hjärnan blir utsatta för höga ljudnivåer blir de störda och börjar tolka och skicka ut ljud oregelbundet, vilket så småningom leder till tinnitus. 

– Vår forskning visade att exponering för högt ljud sätter i gång en hörselnedsättning ett par dagar efter man exponerats för ljudet. Det utlöser också denna okontrollerade aktiviteten i nervcellerna, säger hon till Daily Mail.

Cellerna kan inte vila

Forskarna hittade också störningar i de kalium-kanaler som styr cellernas förmåga att återgå till sitt vilotillstånd och därmed tystnad.

I och med upptäckten av kaliums betydelse för utvecklingen av tinnitus undersöker nu forskarteamet om det går att få fram ett läkemedel som kan förebygga åkomman. Dock kan dessa finnas på apoteken först om ett par år.

”Fullt rimligt”

Gerhard Andersson är professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet. Han säger att det är fullt rimligt att de nya rönen kan leda till ett nytt botemedel för vissa former av tinnitus.

- Det finns många anledningar till tinnitus och förhoppnings kan de ha kartlagt och hittat en av anledningarna.

För de som är svårast drabbade av tinnitus skulle ett botemedel vara till stor hjälp, säger han.

- En till två procent av befolkningen har det riktigt jobbigt. För dem är det självklart deras högsta önskan att få tyst på ljudet.

Många musiker drabbade

En av dem som hoppas på ett nytt botemedel är artisten Björn Skifs. Under dygnets alla timmer ringer ett vasst "S-ljud" i hans öron. Han beskriver ljudet som en sågklinga.

- Det är ett gnissel som finns där hela tiden, säger han.

Han berättar att han lärt sig att leva med sin tinnitus. Men att bli av med ljudet skulle vara en enorm lättnad, säger han.

- Det vore helt fantastiskt att slippa det.