Pernilla står på startlinjen för tionde året på rad

Publicerad:
Uppdaterad:
Pernilla Berggren ska springa Göteborgsvarvet för tionde året på rad.
Foto: Privat
Pernilla Berggren ska springa Göteborgsvarvet för tionde året på rad.

Göteborgsvarvet

Pernilla Berggren, 46, började springa för tio år sedan.
Samma år blev hon utmanad av en kompis att springa Göteborgsvarvet och det är något hon fortsatt med. I år står hon på startlinjen för tionde året på rad.
– Göteborgsvarvet är årets löparhöjdpunkt och det enda lopp som jag anmält mig till år efter år.

För tio år sedan slutade Pernilla Berggren, 46, att röka och började springa. Och även om röksuget sen länge är förbi har löpningen hängt kvar.

–Löpningen har blivit ett måste för mig i vardagen. Jag mår så mycket bättre om jag kommer ut på en runda tre till fyra gånger per vecka. Distansen varierar mellan 5-15 km men oftast springer jag runt 10 km.

Att springa lopp var inte något Pernilla hade planerat från början utan dragningen till Göteborgsvarvet kom efter att hon blev utmanad av en kompis att ställa upp.

– Jag var supernervös första gången. Jag hade aldrig tidigare sprungit ett lopp men det var en enorm kick att befinna sig tillsammans med 50 000 andra löpare, att höra allas steg mot asfalten, alla intryck längs banan och att slutligen springa i mål på Slottskogsvallen och få medaljen, bananen och kexchokladet. Jag var så nöjd med min tid 2.04.03 även om det är min sämsta tid under åren, säger Pernilla.

Efter det första loppet så var Pernilla så glad att hon upplevt loppet att hon har fortsatt att anmäla sig till Göteborgsvarvet år efter år.
– Det är en folkfest utöver det vanliga! Fint väder, mycket publik och musik längst hela banan. Jag imponeras av logistiken och arrangemanget. Det krävs god planering för att få allt att klaffa.

Springer med sin man

Men Pernilla är inte den enda i hennes familj som firar 10-årigt jubileum på varvet detta året. Hennes man Håkan har tillsammans med Pernilla ställt upp i loppet under alla åren.

– Håkan och jag har alltid haft samma startgrupp och haft sällskap fram till startskottet. Det är svårt att hålla ihop under loppet men om vi får kontakt längst banan är det kul med sällskap en stund. Det brukar inte skilja särskilt många minuter vid målgång så vi hittar varandra i målområdet innan vi stapplar iväg tillsammans, oftast lyckliga och nöjda att vi tagit oss runt ytterligare ett år, säger Pernilla.

Den bästa tiden på loppet gjorde Pernilla 2012.

– Jag hade följt ett varierat träningsprogram som förutom långdistans också innehöll intervaller och backträning. Jag var också noga med både mat och sömn två veckor innan loppet och lyckades springa in på 1.52.37.

Var osäkert om hon skulle kunna ställa upp

Att springa loppet för tionde gången är något som Pernilla sett fram emot under hela året men i julas var det lite osäkert om det skulle bli ett jubileumslopp. Pernilla skadade nämligen knät under en skidresa i fjällen.
– Det var kritiskt läge ett tag när jag inte fick springa men jag hade en fantastiskt sjukgymnast som hjälpte mig med rehabträning och med drygt sex veckor till start känns det som att det kommer att gå vägen i år med, säger hon.

Till årets start har de dessutom med sin gudson Martin som är 18 år och får springa loppet för första gången. Till Martin och alla andra som ska vara med för första gången så har veteranen Pernilla några råd. Och det viktigaste av allt kanske trots allt är Pernillas råd om att ha roligt under loppet.

– Är det första gången så passa på att ha kul och njut av loppet och allt som händer runt banan. Jag har hört att leende motverkar mjölksyra så besvara publikens hejarrop med ett leende på läpparna.

Pernillas råd till alla som ska ställa upp för första gången:

  • Försök att ha sprungit åtminstone 15 km innan loppet. Då kommer du att klara av att springa 21 km på Göteborgsvarvet.

  • Använd inte nya strumpor eller nya skor som kan börja skava.

  • Börja vätska upp med mer vatten tre dagar innan startdatum och se till att sova ordentligt.

  • Ät gärna varm mat  två timmar innan du startar.

  • Gå på toa i god tid innan start! Även om det finns många BajaMaja är köerna så långa.

  • Ha inte för bråttom i början av loppet.  

  • Är det första gången så passa på att ha kul och njut av loppet och allt som händer runt banan. Har hört att leende motverkar mjölksyra, så besvara publikens hejarrop med ett leende på läpparna.

  • Sist men inte minst uppmanar jag alla nybörjare att ha kul och njuta av detta välorganiserade lopp i det vackra Göteborg!

Fakta Göteborgsvarvet:

Göteborgsvarvet är ett av de mest klassiska löploppen i Sverige och en riktig folkfest. Med runt 60 000 anmälda och fler än 200 000 supportrar längs banan är Göteborgsvarvet ett av världens största långlopp. Loppet startade 1980 och sedan dess har över 1,4 miljoner anmält sig till loppet för att springa de 2,1 milen genom Göteborg.
Årets lopp går av stapeln den 19 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN