Roboten fixar Ikea-möbeln

Av: 

TT

Robotar

Trött på att skruva ihop Ikea-möbler? Ta hjälp av en robot. Ingenjörer i Singapore har lärt upp robotar att nästan helt själva sätta ihop stolen Stefan, skriver New York Times som refererar till tidskriften Science Robotics.

Projektet har pågått under tre år och forskarna har under åren lärt roboten en rad olika färdigheter som krävs för att göra något så komplext som att montera möbler från Ikea.
Precis som människor får lite hjälp på traven så fick även roboten ta del av en manual med instruktioner över hur stolen skulle monteras.

Tog 20 minuter

Roboten började sitt arbete genom att fotografera av alla delarna för att jämföra med manualen och tog sedan elva minuter på sig att göra upp en plan för hur den på smidigaste sätt skulle fullfölja uppgiften. Själva monteringen klarade roboten av på nio minuter. Efter 20 minuter och 19 sekunder var stolen redo att användas, skriver tidningen.

Ivriga att gå vidare

Gruppen bakom arbetet är nu ivriga att gå vidare med nya projekt. Kanske kan de komma att utveckla en robot som kan sätta ihop möbler på ett helt mänskligt sätt, utan att följa manualen, enligt ingenjörsprofessorn Quang-Cuong Pham.

ANNONS EXTERN LÄNK

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Robotar

Ikea

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Fräscha enkelt upp hemma med ny färg

Så målar du om dina möbler

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så fixar du fint på balkongen - 7 tips

Så fyndar du bäst på loppis – experterna tipsar