Så räddar du din gräsmatta efter torkan

Publicerad:
Uppdaterad:

Odla – Tips för din odling

Ser gräsmattan ut som en savann i slutet av en torrperiod? Är det enda gröna bland de kala fläckar ogräs? Lugn, trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om vad du ska göra med den brungula skamfläcken.

När sommaren varit het och torr är det lätt att tro att den där bruna stäppen som ska föreställa gräsmatta är stendöd. Med enstaka öar av grönt ogräs är det många av oss som misströstar.

Torr och ful gräsmatta? Så här räddar du den.
Foto: Naina Helén W. Jåma
Torr och ful gräsmatta? Så här räddar du den.

– Efter en lång torrperiod kan man uppleva att, herregud jag har ju inget gräs kvar, det är ju bara ogräs, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Men det är faktiskt bara att vänta. Gräset tar ett par, tre veckor på sig att börja växa om det har varit riktigt, riktigt brunt.

Foto: Nina Kindbro, Josefine Westin
Ogräset växer fortare än gräset.

Låt bli att räfsa och gödsla gräsmattan, låt den återhämta sig i lugn och ro. När gräset har kommit igång och börjat växa igen kan man gödsla lite med något kväverikt som till exempel hönsgödsel. Då får det lite extra fart.

– Ofta ska man undvika att gödsla på sensommaren och hösten, säger Bosse Rappne, för är det så att gräset får fart och börjar växa så får det mycket näring, blir det sedan brittsommar så kanske inte gräset hinner gå in i vinterstadiet och då klarar det vintern mycket sämre.

Foto: Naina Helén W. Jåma
Gräs är tåligar än vad man kan tro.

När gräset börjat växa kan du räfsa och ta bort det som är fult men annars så behöver du inte göra någonting alls.

– Skulle det vara så att det blivit kala fläckar och gräset verkligen inte kommer tillbaka där då är det bäst att vänta till i höst när vädret blir lite blötare med mera regn och ordentligt med dagg på morgonen, säger Bosse Rappne. Då kan ni så i nytt gräs för då får gräsfröna den fukt de behöver och börjar gro och sedan kommer det igång fint i vår.

I Sverige har vi ofta blöta höstar och torra vårar varför det är den bästa tiden att så en gräsmatta är just på hösten.

– Hösten är en fantastisk tid för att sätta buskar, perenner och träd eller vad man nu vill förgylla sin trädgård med, säger Bosse Rappne. Så ta det lugnt, gräsmattan kommer att bli fin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA