Så lyckas du med krukväxterna - Bosse Rappnes bästa tips

Av: 

Nina Kindbro

Odla – Tips för din odling

Nu när trädgårdssäsongen går mot sitt slut kan det vara dags att titta till sina krukväxter och kanske hitta några nya. Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård tipsar om hur du tar hand om dem på bästa sätt.

– Ja, nu är ju sommaren faktiskt över, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. De krukväxter som är trendiga just nu har stora blad och mycket karaktär. Det är stamfärger, bladmönster och kontraster.

Bosse Rappen berättar om trender och hur du sköter om dina krukväxter.

– Något som är inne just nu är palettbladen, de växer något otroligt och är jättelätta att ta sticklingar från. Sätt ett blad i ett glas vatten och det börjar växa som bara tusan, säger Bosse Rappne.

Titta noga på växternas färger och former. Revbenskalateans vinröda nerver matchar snyggt till palettbladen. Kontraster kan matchas på olika sätt som stort–litet, ljust–mörkt, matt–blankt eller mönstrat–enfärgat. Hitta kontrasterna du gillar bäst.

Palettbladet matchar fint med revbenskalatean.

Bosse Rappne visar upp en riktig skönhet, zebrasköldens stammar är vackert mönstrade till de stora gröna bladen. Strax intill står en orkidé som matchar zebraskölden fint med sin gula färg.

Zebrasköld och orkidé i fin färgharmoni.

– Jag tror ni börjar fatta nu, säger Bosse Rappne. Det är sjuttiotalet som är tillbaka igen, det är flower power och väldigt djungligt. Till och med fredskallan är med igen. Och gemensamt för alla de här växterna är att de är väldigt lättskötta.

Fredskallan har blivit populär igen.

– En växt består ju av två delar, hälften är under jord och den andra hälften är ovan jord och de här lever alltid i balans med varandra, säger Bosse Rappne. En rot behöver två saker, vatten och syre, och roten är konstruerad så att den letar aktivt efter vatten.

En växt består av två delar, roten och bladmassan.

Ofta får man höra uttrycket att ”Krukväxterna ska torka upp lätt mellan vattningarna”. Hur ska man vattna egentligen?

– Det har att göra med att när växten känner att den måste börja leta efter vatten, då börjar den sträcka på sig. Och växer roten då växer det även ovan jord. Är jorden mättad av vatten får rötterna inget syre och då händer det inte så mycket, i värsta fall börjar rötterna att ruttna. En stor del av våra krukväxter hemma vattnas helt enkelt ihjäl.

Rötterna suger upp vatten och näring genom ”behåringen” på dem.

– Många tror att rötterna suger upp vatten med rotspetsen, som ett sugrör. Men tittar man lite närmare på rötterna så kan man se att de är lite håriga och på den här kalatean till exempel så är det väldigt tydligt. Det är de här rothåren som tar upp vatten och näring, ett oerhört finmotoriskt litet organ det där, säger Bosse Rappne.

Hur ofta ska man vattna då?

– Här på handelsträdgården känner vi nästan aldrig med fingret ovanpå jorden om det är dags att vattna. Det kan ju faktiskt vara så att det är torrt här uppe men blött längre ner i krukan, säger Bosse Rappne. Vi lyfter i stället krukan och känner på växtens vikt om det är dags. Då lär man sig hur tunga växterna ska vara. Rent generell och en enkel regel kan vara att om bladmassan är tyngre än jord och rötter då brukar det absolut vara dags att vattna.

På hösten och vintern behöver du naturligtvis inte vattna lika ofta som på sommaren, har du alltid lite gödning i vattnet så ger du på samma gång mindre gödning eftersom du vattnar mer sällan.

– Ofta så vattnar man och går sedan därifrån. Men titta till krukväxten efter ungefär tjugo minuter, skvalpar det kvar vatten i ytterkruka så häller du bort det, annars blir det för bllött och då rötterna får inget syre och krukväxten mår inte bra.

Så spana in de vackra kalateorna, palettbladen som finns i en mängd olika varianter. För att inte tala om begoniorna som finns i riktigt fräcka stilar.

ANNONS

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så får du en grönare gräsmatta än grannen

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Blommor

Hus och hem

Odla

Trädgård

Bo Rappne

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Vattna din växter på rätt sätt

Så fixar du finaste höstkrukan

Så sköter du bäst om julblommorna

Bosse Rappne: Här är de bästa höstblommorna

Här är blommorna som tål minusgrader

Tricket för att välja bästa amaryllislöken

Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Rädda växterna – nu slår frostnätterna till

Rappne tipsar: Så gör du en enkel julgrupp

Växtbelysning – Bosse Rappnes bästa tips

Bosse Rappne: Krokus – det blir man alltid glad av

Fixa vårkänslan med lökväxterna

Så räddar du växterna från frostnätterna

Så räddar du din gräsmatta efter torkan

Bosse Rappne: Äntligen är det dags att så frön

”Jag är ett äkta pelargonfreak”

Guide till handelsträdgårdar i Stockholm

Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

Odla tomater på balkongen

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Odla, ät och laga ute i trädgården

Maxa balkongen med blommor, växter och möbler

Bosse Rappne: Så binder du en vacker krans till advent

Dekorera med växter