Släng inte äggskalen – dina växter älskar dem

Av: 

Nina Kindbro

Tomater älskar kalciumet som äggskalen tillför.

Foto: Thinkstock, Johnér

Odla – Tips för din odling

Här är ett riktigt bra och superbilligt tips inför trädgårdssäsongen. Använd dina äggskal till jordförbättring, frösådden och tomatodlingen.

Slänger du skalen när du knäckt ägg till sockerkakan eller skivat upp dem på frukostmackan? Sluta med det. Äggskal kan göra stor nytta i din trädgård och odlingar.

Här är 5 skäl att spara på äggskal:

Skölj alltid ur äggskalen och lägg dem på tork, nej de luktar inte, i väntan på användning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Shop

Använd äggskalen som minikrukor till frösådden.

Foto: Thinkstock
  • Frösådden: Använd äggskalen som minikrukor, gör ett hål i botten för dränering. Perfekt att driva upp små plantor i. När de sätts ut i trädgårdslandet är det bara att krossa botten lite mer så att rötterna kan växa ut. Både miljövänligt och bra för jorden som tillförs kalcium.
  • Jordförbättring: Äggskal innehåller kalk och mineraler och passar perfekt där kalkälskande växter som rosor, bönor, kål och morötter odlas. Krossa äggskalen till fint mjöl och strö ut det i rabatten eller grönsakslandet.
Till shoppen

Mata komposten och mota sniglarna med äggskal.

Foto: Johnér
  • Komposten: Krossa äggskalen och lägg dem i komposten. Då tillförs kalk och mineraler till komposteringsprocessen och gör jorden mer kalkhaltig.
  • Snigelstopp: Krossade äggskal kan sätta stopp för sniglarnas framfart. De gillar inte att försöka glida över krosset och tar då en annan väg.
Till shoppen

Tomater älskar kalcium.

Foto: Thinkstock
  • Tomaterna: Gör som trädgårdsmästarna, lägg krossat äggskal runt tomatplantorna så orkar de hålla upp tunga tomater bättre. Om tomater drabbas av kalciumbrist ruttnar de från fästet. Lägg äggskalen i vattenkannan och låt det står och dra ett par dagar innan vattning.
Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Så får du perfekt jord i rabatten

Så fixar du en blommande trädgård

Odla din egen chili - så lyckas du