Bosse Rappne: Nu ska vårlökarna ner i jorden

Planteras på hösten för blomning på våren

Blå hav av scilla, nickande påskliljor och ljuvliga tulpaner i alla möjliga och omöjliga färger och former. Jo, det är höst, men det är hög tid att förbereda för vårens blomning. Vårlökarna ska ner i jorden. Trädgårdsmästare Bosse Rappne ger sina bästa tips.

– Så här på hösten är det viktigt att inte glömma bort att fortsätta rensa bort ogräset, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Det växer ju bra nu när fukten kommit efter den här heta sommaren. Allt ogräs du rensar bort nu, det slipper du sedan i vår och då spar man ju enormt mycket tid.

Passa på att luckra upp jorden med spaden när du ändå håller på att rensa bort ogräset. Då gör du i ordning jorden för att kunna plantera vårlökarna.

September och en bit in i oktober är en bra tid att plantera lökar. De ska vara fasta och fina, blir de liggande i butiken för länge blir de mjuka och etablerar sig inte lika bra.

– Det är få saker man blir så lycklig av som när vårlökarna börjar sticka upp och ge sin härliga färg när allt annat är lite brunt och tråkigt, säger Bosse Rappne. Lite krokus, det blir man alltid glad av.

Lökar vill ha en luftig och väldränerad jord så är det hårt i rabatten gäller det att luckra upp ordentligt. Undvik också att sätta lökar där det är för blött, då kan de ruttna under vintern.

– Många gör bara ett litet hål och trycker ner löken, men då kan rötterna få det svårt att växa ut i den hårda jorden, säger Bosse Rappne.

Det första som händer när löken planteras är att rötterna börjar växa så att den etablerar sig. På vintern när det är kallt bildas blomanlagen inne i löken och på våren börjar det att växa.

Sätt vårlökarna nu och njut av krokus i vår.
Sätt vårlökarna nu och njut av krokus i vår.

– Det händer att jag blandar i sand eller vanligt planteringsjord när jag ska plantera lökar bara för att göra den lite mer lätt och luftig, säger Bosse Rappne.

Läs på påsen hur djupt varje löksort ska planteras, måttet är från lökens underkant.

– Jag tycker det är snyggast att sätta lökarna i klungor så de kommer upp i en grupp och inte utspridda en och en, säger Bosse Rappne. Allium däremot planterar jag en och en så de likson svävar lite ovanför allt annat när de blommar.

– Sätt ner löken med roten neråt och den spetsiga delen uppåt. Strö på lite benmjöl. Det innehåller fosfor som gynnar rotutvecklingen och kväve som ger bra tillväxt, säger Bosse Rappne. Och så skottar vi igen men jag trycker inte till jorden, den kommer att sätt sig av regnet.

Rådjuren älskar att äta tulpaner och krokus men prova att blanda dem med narcisser och allium som rådjuren ratar så kanske de klarar sig.

– Det som är viktigt med lökväxter är att när de har blommat klart och det bara är en grön bladmassa kvar så måste den få vissna ner i själva löken, säger Bosse Rappne. Det är då den bygger upp energi inför nästa år.

Tänk på att många perenner knappt har tittat upp än på våren när lökarna blommar. Gräv ner lökarna tätt intill perennerna så kommer deras bladverk dölja de vissnande bladen från lökarna sedan. Vill du inte ha vissnande blast i rabatten så kan du använda en lökkorg. Den gräver du ner på rätt djup och fyller med jord och lökar.

– På våren när blasten ska vissna ner så gräver du upp hela korgen och ställer undan den på en plats där den inte syns lika mycket.

Stora fält av scilla är ljuvligt om våren. Och att sätta lökar direkt i gräsmattan är enkelt.

– Scilla kan bli som en blå matta om de trivs, säger Bosse Rappne. De här är lite annorlunda att plantera.De här vill jag sprida ut så jag brukar bara kasta upp dem i luften och där de landar där planterar jag helt enketlt. Ett maskrosjärn fungerar bra, då kan jag borra ner de här små lökarna.

Det är viktigt att rotdelen får kontakt med jorden så den inte blir hängande i luften i hålet. Man får borra till det lite och se till att det kommer jord längst ner i hålet.

Gör så här

  • Luckra upp jorden ordentligt så att lökarnas rötter kan etablera sig
  • Läs på påsen vilket djup lökarna ska sättas på. Räknas från underkanten av löken upp till jordytan.
  • Sätt lökarna i grupper eller utspridda beroende på sort.
  • Strö över benmjöl för rotutveckling och tillväxt.
  • Skyffla över jord men tryck inte till särskilt mycket. regnet ordnar det.
  • Använd en lökkorg om du vill flytta undan lökarna när de vissnar ner på våren.
  • Smålökar i gräsmattan planteras enklast med hjälp av ett maskrosjärn. Se till att lökens rötter har jordkontakt och inte hänger fritt i hålet.

ANNONS

Hitta din nästa bordslampa

Publisert:

LÄS VIDARE