Bosse Rappne: Nu ska vårlökarna ner i jorden

Planteras på hösten för blomning på våren

Av: 

Nina Kindbro

Odla – Tips för din odling

Blå hav av scilla, nickande påskliljor och ljuvliga tulpaner i alla möjliga och omöjliga färger och former. Jo, det är höst, men det är hög tid att förbereda för vårens blomning. Vårlökarna ska ner i jorden. Trädgårdsmästare Bosse Rappne ger sina bästa tips.

– Så här på hösten är det viktigt att inte glömma bort att fortsätta rensa bort ogräset, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Det växer ju bra nu när fukten kommit efter den här heta sommaren. Allt ogräs du rensar bort nu, det slipper du sedan i vår och då spar man ju enormt mycket tid.

Passa på att luckra upp jorden med spaden när du ändå håller på att rensa bort ogräset. Då gör du i ordning jorden för att kunna plantera vårlökarna.

September och en bit in i oktober är en bra tid att plantera lökar. De ska vara fasta och fina, blir de liggande i butiken för länge blir de mjuka och etablerar sig inte lika bra.

– Det är få saker man blir så lycklig av som när vårlökarna börjar sticka upp och ge sin härliga färg när allt annat är lite brunt och tråkigt, säger Bosse Rappne. Lite krokus, det blir man alltid glad av.

Lökar vill ha en luftig och väldränerad jord så är det hårt i rabatten gäller det att luckra upp ordentligt. Undvik också att sätta lökar där det är för blött, då kan de ruttna under vintern.

– Många gör bara ett litet hål och trycker ner löken, men då kan rötterna få det svårt att växa ut i den hårda jorden, säger Bosse Rappne.

Det första som händer när löken planteras är att rötterna börjar växa så att den etablerar sig. På vintern när det är kallt bildas blomanlagen inne i löken och på våren börjar det att växa.

Sätt vårlökarna nu och njut av krokus i vår.

– Det händer att jag blandar i sand eller vanligt planteringsjord när jag ska plantera lökar bara för att göra den lite mer lätt och luftig, säger Bosse Rappne.

Läs på påsen hur djupt varje löksort ska planteras, måttet är från lökens underkant.

– Jag tycker det är snyggast att sätta lökarna i klungor så de kommer upp i en grupp och inte utspridda en och en, säger Bosse Rappne. Allium däremot planterar jag en och en så de likson svävar lite ovanför allt annat när de blommar.

– Sätt ner löken med roten neråt och den spetsiga delen uppåt. Strö på lite benmjöl. Det innehåller fosfor som gynnar rotutvecklingen och kväve som ger bra tillväxt, säger Bosse Rappne. Och så skottar vi igen men jag trycker inte till jorden, den kommer att sätt sig av regnet.

Rådjuren älskar att äta tulpaner och krokus men prova att blanda dem med narcisser och allium som rådjuren ratar så kanske de klarar sig.

– Det som är viktigt med lökväxter är att när de har blommat klart och det bara är en grön bladmassa kvar så måste den få vissna ner i själva löken, säger Bosse Rappne. Det är då den bygger upp energi inför nästa år.

Tänk på att många perenner knappt har tittat upp än på våren när lökarna blommar. Gräv ner lökarna tätt intill perennerna så kommer deras bladverk dölja de vissnande bladen från lökarna sedan. Vill du inte ha vissnande blast i rabatten så kan du använda en lökkorg. Den gräver du ner på rätt djup och fyller med jord och lökar.

– På våren när blasten ska vissna ner så gräver du upp hela korgen och ställer undan den på en plats där den inte syns lika mycket.

Stora fält av scilla är ljuvligt om våren. Och att sätta lökar direkt i gräsmattan är enkelt.

– Scilla kan bli som en blå matta om de trivs, säger Bosse Rappne. De här är lite annorlunda att plantera.De här vill jag sprida ut så jag brukar bara kasta upp dem i luften och där de landar där planterar jag helt enketlt. Ett maskrosjärn fungerar bra, då kan jag borra ner de här små lökarna.

Det är viktigt att rotdelen får kontakt med jorden så den inte blir hängande i luften i hålet. Man får borra till det lite och se till att det kommer jord längst ner i hålet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Högklassiga höstväxter i kruka - just nu med 10% rabatt hos Odla. Handla här.

Odla.nu

Gör så här

  • Luckra upp jorden ordentligt så att lökarnas rötter kan etablera sig
  • Läs på påsen vilket djup lökarna ska sättas på. Räknas från underkanten av löken upp till jordytan.
  • Sätt lökarna i grupper eller utspridda beroende på sort.
  • Strö över benmjöl för rotutveckling och tillväxt.
  • Skyffla över jord men tryck inte till särskilt mycket. regnet ordnar det.
  • Använd en lökkorg om du vill flytta undan lökarna när de vissnar ner på våren.
  • Smålökar i gräsmattan planteras enklast med hjälp av ett maskrosjärn. Se till att lökens rötter har jordkontakt och inte hänger fritt i hålet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Hus och hem

Trädgård

Odla

Bo Rappne

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Fixa vårkänslan med lökväxterna

Rädda växterna – nu slår frostnätterna till

Så fixar du finaste höstkrukan

Bosse Rappne: Äntligen är det dags att så frön

Här är blommorna som tål minusgrader

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Karl Fredrik: Så höstfixar du i trädgården

Odla och bli självförsörjande

”Totalt överlägsen” – här är årets pelargon

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

Bosse Rappne: Här är de bästa höstblommorna

Guide: Så odlar du året runt

Syren och påsklilja invasiva arter

Årets perenn – Purpurmejram – en doftande fjärilsmagnet

Vinterodla – så odlar du grönsaker på vintern

Äntligen – nu kommer kantarellerna

Så räddar du din gräsmatta efter torkan

Så lyckas du med krukväxterna - Bosse Rappnes bästa tips

Dags att planera för vårrabatten

Trendspaning i trädgården

Bosse Rappne tipsar: Så tar du hand om din amaryllis

Växtbelysning – Bosse Rappnes bästa tips