Bosse Rappne: Dags att städa trädgården

Publisert:
Rent generellt har vi inga näringsproblem i våra trädgårdsjordar utan problemet är strukturen. Så ta vara på löven.

Årets trädgårdsfest närmar sig slutet.
Dags att städa upp – kanske möblera om.
Trädgårdsmästare Bosse Rappne håller i taktpinnen.

Det är höst. Löven faller. Lägger sig som en matta i trädgården. En tillgång att ta tillvara. På gräsmatta, i buskage eller grönsaksland.

Nästa generation

– Löven anses som ett gissel av många som räfsar ihop, lägger på hög eller till och med stoppar i sopsäckar och skickar iväg. Det är knäppt för löven ska vara kvar i trädgården. De är nästa generations jordmån, fastslår Bosse Rappne som driver Ulriksdals Slottsträdgård.

Så städa inte trädgården för minutiöst. Vi börjar med ett tjockt lager löv på gräsmattan.

Brun härlig sörja

– Mulcha löven. Kör över dem med gräsklipparen så blir det mindre bitar och låt dem ligga kvar. Då kan mikrolivet i jorden, maskar o andra djur, dra ner bitarna i gräsmattan. De bryts ner, blir ny jord och du har jordförbättrat och gödslat på samma gång, säger Bosse Rappne och tillägger:

– Regnar det blir det som en brun sörja. Kan se märkligt ut men bara på en vecka, tio dagar försvinner det när mikrolivet drar ner det i jorden.

Mulcha löven. Kör med klipparen så blir det mindre bitar. Gräset 5–6 cm under vintern.

Kan jag inte bara låta löven ligga?

– Tjocka lager med löv, som ligger kvar över vintern, blir som en tät plastfilm om det regnar. Då får gräset inte syre vilket innebär problem. Gräsmattan mår bäst av 5–6 centimeters höjd. Bra övervintringslängd. Svårare för mossan att etablera sig, konstaterar Bosse Rappne och drar gräsklipparen över lövtäcket.

Låt löven ligga

Tiderna har förändrats. Förr hade gräsklippare sidoutkast. Nu heter gräsklipparna ofta bioklipp eller multiklipp och bitarna virvlar runt under kåpan. Klipps i mindre bitar.

  • Hur gör jag med buskaget?

– Räfsa inte bort löv i buskar och buskage, för då blir jorden gammal, bryts ner och blir mer kompakt. Räfsa hellre in löv, 10–15 centimeters höjd. Samma sak gäller grönsakslandet där man med fördel kan vända ner löven i jorden, fortsätter Bosse Rappne.

Tänk också på att eklöv tar längre tid än andra att bryta ner. Men om du mulchar dem så går det bra. Men stoppa inte för mycket eklöv i buskage utan lägg dem hellre under rhododendron som vill ha sur jord.

Ruttna, skrumpna och svampangripna frukter som sitter kvar i trädet ska bort.

Kolla rutten frukt

Och när vi ändå städar i trädgården – släng ett extra öga upp i fruktträden.

– Ruttna, skrumpna och svampangripna frukter som sitter kvar i trädet ska bort. Sitter de kvar har du ju sjukdomen där i trädet i vår, säger Bosse Rappne.

– En vinbärs- eller krusbärsbuske som haft någon sjukdom, mjöldagg eller är svart på bladen, är det viktigt att städa det under hösten. Eller om rosorna haft svartfläcksjuka på bladen eller rosrost. Ta bort de bladen.

Möblera om i trädgården

Hösten är också bästa tiden att flytta växter. Det är fortfarande hyggligt varmt – beroende på var du bor i landet – så vänta inte för länge.

När någon växt är lägre och till exempel har hamnat bakom någonting som blivit högre är det nu du ska möblera om i trädgårdsrummet.

– Bra tid att gräva. Dela och flytta plantor. Hösten är bäst för på våren har du garanterat glömt bort hur det var? Vad som hade hamnat framför och bakom, säger Bosse Rappne och tar bort en högväxt grön växt och släpper vips fram kärleksörten i rabatten.

Lyfter spaden och delar den frigjorda plantan.

Utforska Livsstil

Om skribenten