Så enkelt gör du egen växtnäring

Brukar du köpa växtnäring på plastflaska och använda i trädgården? Vet du att du enkelt kan göra egen växtnäring av det du har i trädgården, akvariet eller blomkrukorna? Trädgårdsexperten Jessica Lyon från Odlingstv delar med sig av sina bästa tips.

– Varför ska man hålla på att köpa saker som man kan plocka och göra ännu bättre själv?, säger Jessica Lyon, trädgårdsexpert från Odlingstv.

Ofta köper man växtnäringen i en plastflaska eller dunk och tar kanske bilen till affären, inte så miljövänligt. Och du riskerar dessutom att mest få NPK, kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Men vill du ha med alla mikro- och makronäringsämnen, vilket du vill, då gör du din egen växtnäring.

– Om växterna får i sig mer fullödig näring så görs det också studier på att de heller inte lika lätt tar upp farliga tungmetaller ur jorden, säger Jessica Lyon.

Låt hinken stå en vecka – sedan är växtnäringen färdig att använda.
Låt hinken stå en vecka – sedan är växtnäringen färdig att använda.

– Alla gröna växter innehåller alla mikro- och makronäringsämnen som är bra för växterna att ta upp. Ta en näve av något lämpligt grönt, det går bra att plocka från krukväxter, akvariet eller trädgården. Lägg i en hink med vatten, sätt på ett lock, för det kan lukta. Låt det stå minst en vecka, säger Jessica Lyon.

När du sedan använder din växtnäring är det bra att kontrollerar hur mycket näring dina olika växter behöver, det kan skilja väldigt mycket. Antingen använder du den outspädd eller så spär du ut den, beroende på vad du ska vattna och ge näring.

– Det här fungerar mycket, mycket bättre än det man köper för det här är fullödigt, här finna alla 18–19 mikro- och makronäringsämnen som växterna behöver, säger Jessica Lyon.

Enkelt, ekologiskt och dessutom gratis.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE