Knepen som får din amaryllis att hålla längre

Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2020-12-20

Amaryllisen är blomman som lyser upp julen. Få växter ger så mycket prakt till minimal skötsel. Men hur får du den att räcka ännu lite längre? Här är Susanna Roséns experttips.

– Amaryllis är en förförande blomma som alla klarar av att sköta, säger blomsterexperten Susanna Rosén.

Hon är julens primadonna, den sagolikt vackra amaryllisen. Och nu finns blomman i så många färger och varianter att alla borde kunna hitta en egen favorit. Blomsterexperten Susanna Rosén, som skrivit boken ”Amaryllis - älskad vinterblomma.”, är en av de frälsta, men säger att blomman kom in i hennes liv relativt sent. 

– Jag föll för blomman i mitten av 90-talet när det kom en explosion av nya sorter i alla möjliga färger till våra butiker, säger författaren Susanna Rosén. 

I Sverige är blomman intimt förknippad med jul, och majoriteten av alla som säljs är röda. Men trots att den nu är en given detalj så här års, sågs den länge som en vårvinterblommande krukväxt. Det var först på 60-talet som den började betraktas som julblomma.  

– Själv har jag flera amaryllisar i varje fönster. Framförallt har jag en gammaldags amaryllis som heter äkta makar, eller bondamaryllis. Det är mer av en åretruntväxt, som alltid har gröna blad, och jag låter den blomma lite när den vill.  

Till jul köper Susanna alltid någon extra lök, sällan den klassiskt röda, utan hellre en vit variant. 

– Men jag provar också gärna nya sorter. Jag gillar de brända färgerna. Det finns en som heter Rilona, som är varmt aprikosfärgad med lätt bakåtsvepta, stora kronblad. Fjärilsamaryllis är också spännande, den går i limegrönt och brunrött. 

Hon tipsar om att man inte ska snåla när man köper sin lök. The bigger, the better är faktiskt ett bra motto. 

– Nu har du säkert redan köpt din blomma till jul, men nästa gång du står där i butiken och ska välja lök, ta en som är stor och fast. I regel gäller att ju större, desto mer välmatad med växtkraft, och desto fler stänglar och maffigare blommor. 

Susanna förstår precis varför blomman har blivit en sådan högtidsfavorit. För vem älskar inte amaryllisens prakt i kombination med dess lättskötthet. 

– Det är en förförande blomma som alla klarar av att sköta. Det är bara att ta hem en lök i kruka och sedan vänta, för allt den behöver finns redan i löken. Så den blommar vare sig du vattnar den eller inte, skrattar Susanna. 

”Amaryllis – älskad vinterblomma” (Norstedts).

Susanna Rosén 

  • Ålder: 64.
  • Familj: Två söner och en särbo. 
  • Bor: Sollentuna och Jokkmokk. 
  • Gör: Journalist, författare och fotograf.  
  • Aktuell med: ”Amaryllis – älskad vinterblomma”
Amaryllis i kruka: Var försiktig med vattnet. Jorden får gärna torka upp mellan vattningarna

Amaryllis i kruka 

  • Ställ den svalt. Du kan ”styra” din amaryllis med hjälp av klimatet – ljus och värme. Första tiden kan du väcka din lök med värme. Ställer du krukan ovanför ett element får den en växtskjuts och rotar sig snabbt. Men nu när du har din blomma kan du istället bromsa processen genom att ställa den på en svalare plats i rummet – då håller den längre. 
  • Vattna sparsamt .Skvätter du på vatten lite för jämnan kan blomstängeln bli lång och gänglig, och då ökar risken att den tippar eller bryts av. Så var försiktig med vattnet. Jorden får gärna torka upp mellan vattningarna, på så sätt får du en mer kompakt och hållbar stängel.  
  • Gör till bordsdekorationer. Viker sig stjälkarna trots allt? Klipp av stängeln och sätt den i en vas. Du kan också knipsa av blommorna och lägga dem i en skål med vatten. 
  • Låt den leva vidare. Amaryllisen är en riktigt ”den som spar hon har-blomma.” När sista stängeln har blommat över låter du den vissna, och sedan klipper du bort den. Ta sedan hand om amaryllisen som om den vore en krukväxt med krukväxtnäring i vattnet. Låt den gärna stå ljust i ett fönster. På sommaren kan du sätta ut den i trädgården, så får den kraft att blomma igen. Har du problem med sniglar kan man sätta den på ett bord.
Din amaryllis kan blomma länge om du byter vatten regelbundet, åtminstone varannan dag.

Snittamaryllis 

  • Hitta knoppar.  Välj en snittamaryllis som är lite knoppigare. Då tar det längre tid innan själva blomman slår ut. På så sätt håller den totalt lite längre.  
  • Välj rätt vas. Amaryllisens stängel är lång och kan vika sig om man inte är vaksam. Se till att vasen har rätt höjd, så att den ger stöd åt stjälkarna. Eller knipsa dem kortare, om du så önskar. 
  • Pinna på. Ett annat sätt att få blomman att stå stadigare är att sätta en blompinne i stjälken. 
  • Snitta snyggt. Ge blomman ett fräscht snitt innan du sätter den i vas, så tar den upp vattnet bättre. Och sätt ett gummiband eller en liten tejpbit runt änden, annars krullar den upp sig. 
  • Byt vatten ofta. Din amaryllis kan blomma länge om du byter vatten regelbundet, åtminstone varannan dag. Annars bildas bakterier som täpper igen porerna och gör att hållbarheten minskar. Ge den kallt vatten. 

Fritt hängande amaryllisar 

  • Det är fantastiskt vackert att hänga amaryllisar upp och ner exempelvis i fönstret. Eftersom amaryllisen har en ihålig stjälk, kan du hälla i vatten där. Häng upp blomman i en fiskelina, så ser den ut att hänga fritt. 

725 sorter 

  • Amaryllissläktet Hippeastrum har närmare 90 arter, men det finns cirka 725 olika odlade sorter av amaryllis att välja bland.

Följ ämnen i artikeln