Bosse Rappne: Så räddar du träd och krukor i vinter

Publisert:

Höstens nyinköpta äppelträd är stendött i trädgården.
Späd stam har ringbarkats av rådjur.
Få saker gör trädgårdsentusiasten mer förbannad.
Vi ber trädgårdsmästare, Bosse Rappne, om tips.

Höst, begynnande frost, snöglopp och glesare ljus. Nya tider stundar i trädgården. Vintertider.

Kapar kanalerna

Vi möter Bosse Rappne, på Slottsträdgården Ulriksdal, och ber om tips för att undvika de värsta minorna i trädgårdsarbetet i vinter.

– Skydda späda träd från harar och rådjur, svarar Bosse Rappne blixtsnabbt.

– Få saker gör en trädgårdsägare så ledsen som när djur, när de inte har så mycket annat att äta, gnager av barken på nyplanterade träd. De ringbarkar stammen och kapar därmed de kanaler som, ungefär som sugrör, transporterar vatten och näring mellan rot och krona hela tiden. Trädet dör.

Feja hornen

Rappne vet. På ägorna i Ulriksdal kryllar det av rådjur som i takt med att naturen erbjuder mindre mat, blir mindre blyga och mer fräcka. Späda fruktträd är mumma.

Ofta sätter man gnagskydd på stam för att skydda mot ringbarkning från harar och rådjur. Men du har också en fiende i råbocken som gärna fejar sina horn på unga träd som går av eller böjer sig. De står knappast mot en stor ek och gnider, säger Bosse Rappne.

Fyra stolpar i fyra år

Trädgårdsmästaren klubbar, med baksidan på en yxa, sedan ner fyra käppar i jorden runt det späda äppelträdet. Rullar ut ett finmaskigt hönsnät runt stolparna – både längst ner vid marken och runt kronan.

På mindre än tio minuter är trädet stängslat.

– Enkelt sätt att skydda det mot gnagskador och råbockens horn. Nätet tar du bort i vår, använder igen nästa höst – upprepas under fyra-fem år innan barken växt till sig.

Buskmagnolia är mums

Är du också rädd om ömtåliga buskar kan liknande nät användas och lägga över busken. Se till att det blir tätt.

– En buske som rådjuren älskar är buskmagnolian. Den älskar de att feja på, noterar Bosse Rappne.

Andra tips i vinterträdgården?

– Låt perenner vissna ner på plats. Blir ett skyddande täcke. Och glöm inte vintra utomhuskrukorna.

Vintra utomhuskrukan

I marken smyger sig tjäle långsamt på under höst och vinter och går långsamt ur jorden på våren. Men i en kruka kan det skifta från tinat till permafrost på ett dygn eller två.

– För att göra de här temperatursvängningarna mer långsamma i utomhuskrukan i trädgård eller på balkong, sätter vi bubbelplast runt krukan, fortsätter Bosse Rappne och lindar två varv plast runt kruka med gröna perenner.

Inte trasmattan

Antalet varv beror förstås på var i landet du bor. Fäst plasten med tunn ståltråd och klä för bättre utseende krukan i tyg eller säckväv.

Men det är just flera lager av luft som är poängen med metoden. Linda inte in krukan i enbart tyg eller i en gammal matta, som sedan blir våt och fryser till is med motsatt effekt.

– Kom också ihåg att krukan, av stengods eller järn, gärna får ha en öppen form så att det kan expandera när det fryser. I en sluten form är det ganska säkert att det fryser sönder, säger Bosse Rappne och påpekar att det finns krukor av trä eller frigolit som är mer lätthanterliga.

Utforska Livsstil

Om skribenten