Partytält eller paviljong – här är bästa tipsen

Av: 

Nina Kindbro

Köpa partytält eller paviljong? Här är vad du ska tänka på.
Köpa partytält eller paviljong? Här är vad du ska tänka på.

Studentliv

Nu börjar de stora utomhusfesternas tid med bröllop, dop, avslutningar och studentmottagningar, men också ett rätt opålitligt väder. Då kan ett partytält eller en paviljong rädda kalaset. Här är checklistan om du ska hyra eller köpa.

Är det dags för studentfest eller stundar det bröllop? Visst är det härligt att kunna ha fest i trädgården eller ute i det fria, men hur ser väderprognosen ut egentligen? Denna ständiga källa till oro. Men det finns en lösning. Ett partytält eller en paviljong räddar både festfrisyrer och buffématen från regnskurarna och håller gästerna varma i tunna sommarkläder.

Ett riktigt bra partytält skyddar mot både sol, regn och blåst. Är det kyligt kan kan någon slags värmare användas så kan festen fortsätta långt in på småtimmarna.

En paviljong passar när vädret är hyfsat fint och som skydd mot kvällsdaggen eftersom det ofta består av ett tak och hörnstolpar. Börjar det regna och blåsa ger det inte tillräckligt med skydd. En del paviljonger har dock myggnät och väggar som går att dra undan.

Paviljongen ger skön skugga.

Checklista – hyra eller köpa?

  • Vad ska partytältet användas till och hur ofta? Är det till ett enda eller till flera återkommande tillfällen? Större tält eller paviljonger till ett stort bröllop eller 50-årsfesten inträffar kanske inte så ofta i familjen och då är det billigare att hyra. Planerar ni att ha kräftskiva med grannarna varje år kan det löna sig att investera i ett eget tält.
  • Kvalitet på tältet. Här kan man tänka lite olika. Behöver du köpa ett tält så kan det antingen vara smart att välja ett av god kvalitet som håller länge, eller så väljer du ett billigt och använder det så länge det håller ihop. Om du väjer att hyra
  • Har du plats att förvara det? Ett partytält tar plats, även som ihopfällt. Så tänk över om du verkligen har plats att förvara det mellan tillfällena det används.
  • Hur stor är budgeten? Är budgeten liten är det bäst att hyra även om besparingen inte blir så stor. Att hyra kostar något mindre än att köpa ett billigt tält. Ett partytält i bra kvalitet kostar flera tusenlappar.
Varmt och soligt på dagen men kanske en regnskur till kvällen. Då skyddar partytältet perfekt.

Viktigt att veta:

  • Montering. Om du hyr ett tält kan du ofta även köpa montering, vilket kan vara bra om det är ett stort och bångligt tält. Köper du tält så ta en titt på monteringsanvisningen först, går den att förstå eller verkar det extremt tidkrävande och krångligt, välj ett annat tält. Ska tältet stå på gräs eller asfalt? Kontrollera hur det ska säkras mot marken.
  • Skydd. Ta reda på hur stabilt tältet är genom att titta på hur det fästs i marken och vilken stomme det har.
  • Vattentätt. Kontrollera hur vattentätt tältet är, oftast är det sömmarna som är känsligast och släpper igenom vatten. Om vattnet inte rinner av taket bildas pölar som tynger ner takduken. En paviljong som bara består av tak och hörn stolpar kanske hindrar regnet uppifrån, men regnar det kraftigt kommer det att stänka in på gästerna och börjar det dessutom att blåsa hjälper inte det vattentäta taket så mycket.
  • Brandrisk. Ställ grillen på behörigt avstånd och håll facklor och marschaller utanför. Ett plasttält som fattar eld smälter snabbt ihop.

Källa: Partytält.nu

Partytält från Kosama med en kraftig och galvaniserad stålram och tak, sidor och gavelväggar i vattentät PVC. Sidovägg och gavelvägg är avtagbara och utrustade med fönster och ingång. 6x8 meter, 6 399 kr, Harald-nyborg.se.

Stort vitt partytält ”Sunfun Trinidad” med uppdragbara kortsidor samt fyra stycken fönster på vardera sida. Partytältet har en pulverlackad stålställning. 4x8 meter, 4 295 kr, Bauhaus.

Paviljong som skyddar mot stark sol och regnskurar. Lätt att resa, tar bara några minuter. Komplettera med väggar så får du skydd mot mygg och vind. 3x3 meter, 899 kr, Clas Ohlson.

Paviljong ”Luxor” har mörkbrun metallstomme samt tak och väggar i beige polyester. Komplett med tak, sidoväggar och myggnät. Förankras i gräsmattan. Myggnät och sidoväggar kan användas separat. 3x4 meter, 6 999 kr, Ellos.

Paviljong med en ram av robust och rostbeständigt målat stål. Taket är tillverkat av polyeten, som är helt vattentätt och väderbeständigt. 3x3 meter, 659 kr, Vidaxl.se.

ANNONS

Eleganta och lyxiga ljusstakar från Orrefors - köp dem hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan du inreda ditt lusthus och växthus – 6 fina stilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Studentliv

Bröllop

Semester

MER OM HÄRLIGT HEMMA

21 härliga uterum: växthus, paviljong och pergola

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pool i trädgården: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Få ordning i trädgården – göm leksaker och cyklar

Odla, ät och laga ute i trädgården

Så får ditt badrum nytt liv

Nu drömmer vi om torp med el och bredband

Så firar du Valborg i Uppsala

Studentplakat – så fixar du det

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till hemmet inför semestern