Så firar du Valborg i Uppsala

Publicerad 2018-04-24

Valborgsfirandet pågår i flera dagar i Uppsala. Sista april är en av Sveriges största folkfester.

Valborg, eller sista april, är en av Sveriges största folkfester.
Inte minst i Uppsala, där uppemot 150 000 människor fyller gatorna.
Här är din guide till Valborgsfirandet i Uppsala.

Valborgsmässoafton kommer i vanlig ordning att firas med majbrasor och fyrverkerier runtom i landet. Men i våra studentstäder blir firandet extra påtagligt. Till Uppsala åker besökare, inte minst studenter, från hela Sverige för att delta i festligheterna.

100–150 000 personer rör sig i stans centrala delar under valborg, som i landets fjärde största stad ofta kallas sista april.

Skvalborg inleder

Men i studentsammanhang börjar festandet långt tidigare. Redan två dagar innan, på ”skvalborg”, sätter man igång, för att sedan fortsätta under ”kvalborg”, då många studentnationer anordnar konserter.

Efter det är det bara hem och vända för att återuppta firandet igen under valborgsmorgonen. Så här kan en traditionell valborg i Uppsala se ut:

  • Champagnefrukost
    Redan vid åttasnåret träffas många studenter för att äta champagnefrukost, med tillhörande jordgubbar.
  • Forsränning
    Klockan tio är det dags för forsränning på Fyrisån, en tillställning som lockar till sig tusentals åskådare. Mer eller mindre illa tillverkade och fantasifulla flottar försöker överleva den korta färden nerför fallen. Många kapsejsar längs vägen.
  • Sillunch
    Vid halv tolv-tolv dukar såväl studentnationer som restauranger upp för sillunch. Sill, potatis, öl och snaps står på menyn.
  • Mösspåtagning
    15.00 är det dags för Uppsala universitets rektor att höja sin studentmössa i skyn vid biblioteksbyggnaden Carolina Rediviva. Den enorma folkmassan som samlats utanför svarar med att vifta sina vita mössor i luften för att sedan sätta dem på sina huvuden.
  • Champagnegalopp
    Ursprungligen sprang sedan studenterna nerför Carolinabacken till någon av Uppsalas många studentnationer för att dricka och spruta champagne på varandra. I dag har många nationer övergivit traditionen. Där det fortfarande förekommer får du räkna med att stå i kö i flera timmar.
  • Orphei drängars vårkonsert
    Om du inte är student eller inte uppskattar champagne kan du stanna kvar vid Carolina Rediviva, där kören Orphei drängar sjunger in våren prick 15.02.
  • Valborgsbal
    Klockan 17.00 slår Uppsalas rosa slott upp portarna för sin valborgsbal. Den är öppen för alla över 18 år. Glöm inte folkdräkten!
    21.00 samlas baldeltagarna och andra besökare vid Gunillaklockan på borggården för lyssna på när Allmänna Sången sjunger vårsånger.
  • Fest/majbrasa
    På kvällen anordnar nationerna och andra uteställen valborgsklubbar som pågår till tidig morgon. På olika håll tänds också valborgseldar, för den som inte vill eller orkar ta det mest hysteriska festandet vidare.

Följ ämnen i artikeln