Bästa svampåret på länge – explosion i skogen

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2017-09-24

Nu finns det guld i skogen.
Efter några dåliga svampår är det äntligen dags för alla svampplockare att jubla.
I år går ingen hem med tom korg.
– Det är en riktig guldgruva – bara att gå ut och skörda, säger svampentusiasten Beatrice Juhlin-Dannfelt, 66.

Ben och rygg värker, byxorna är leriga – och regnskurarna avlöser varandra.

Men vad gör väl det?

Det finns änligen svamp i skogen.

De senaste två åren har höstarna varit torra och svampfattiga – knappt ens en trattkantarell har tittat upp.

Men nu är det dags.

2017 ser ut att bli ett av de bästa svampåren på länge.

”Karljohan-år”

Det är ett riktigt karljohan-år, med enorma mängder soppar av alla de slag, men det finns gott om i princip alla populära svampar just nu.

Som vanlig gul kantarell, trattkantarell, svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp, blomkålssvamp och stolt fjällskivling.

I Västergötland, Värmland och Södermanland har skogarna exploderat av svamp - i Västerbotten är det kantareller i kubik.

– I år får man garanterat korgen full, säger Beatrice Juhlin-Dannfelt i telefon från svampskogen i norra Bohuslän.

– Just nu plockar jag trattkantareller. Vi har fått otroligt mycket regn här så man går inte ut och plockar svamp, man går ut och skördar svamp.

Som svampentusiast har hon haft fullt upp den senaste veckan.

Runt trettio kilo gula kantareller har det bland annat blivit.

– En dag hittade jag tio kilo kantareller, men då var jag ute i sex timmar. Vi var två och min vän plockade lika mycket, säger Beatrice.

Vägde 1,3 kilo

Bland svampfynden finns också två jättelika rödbrun stensopp, i folkmun kallas ”tallkalle”.

– Den ena vägde 1,3 kilo och mätte 26 centimeter i diameter, den andra vägde drygt 800 gram, säger Beatrice.

Jättesvamparna har hon föstås redan rensat och anrättat.

– De var fast och fina, nästan inte maskätna alls, men de smakade inte så mycket – kanske hade de växt för fort. Det var en besvikelse, säger Beatrice.

– Men en god svampstuvning på smörgås eller en soppa blir det nog ändå.

Smörsopp en favorit

Hennes egna favoriter i svampskogen är kantarell och karljohan, men även smörsopp och brunsopp.

– De svamparna tycker jag är godast, säger Beatrice.

De är också bra nybörjarsvampar, eftersom de inte har några farliga förväxlingssvampar.

Men Beatrice Juhlin-Dannfelt är själv långtifrån nybörjare på svamp - hon har varit ute i skogen sedan barnsben.

Hennes pappa Wilhelm Juhlin-Dannfelt var på sin tid svampexpert och ledde svamputflykter på cykel i Stockholm på 1940–50-talet, när svampplockningen hade sin storhetstid.

Populärt att plocka

Nu har svamplockning blivit populärt igen – det märks i skogarna och längs skogsvägarna, där det står bilar överallt.

– Det är mer folk nu än för tio år sedan, säger Beatrice.

Det finns förstås ett aber – det är att ta hand om all svamp. Att rensa, rensa, rensa, koka av, torka eller frysa in.

Men det är det värt, tycker Beatrice.

Det är gott att äta, trevligt att ge bort – men framför allt är det upplevelsen att vara ute i skogen och plocka dem.

– Det är underbart. Det är det här med att vara ute i skogen – och ha ett fokus ett fokus samtidigt. Man är ute och jagar något – och får belöningen för det, säger Beatrice.

Följ ämnen i artikeln