Vallmo – perfekt blomma för den bekväme

Publicerad:
Vallmo finns både som ettåring och som perenn.
Foto: Johnér
Vallmo finns både som ettåring och som perenn.

Odla – Tips för din odling

Skir men ändå så kraftfull när den spränger fram genom knoppen. Vallmon kräver inte mycket men ger desto mer tillbaka med sina vackra blommor.

Med långa stjälkar, stora, spröda kronblad och vacker frökapsel har vallmon charmat våra blomstervaser 2018. I trädgården blir den ett förföriskt inslag när solen silas genom de röda blommorna. Olika sorters vallmo föredrar dessutom olika förhållanden, så du kan säkert hitta en sort som passar just din tomt.

Foto: Johnér

Så lyckas du med vallmo:

Vallmofrön kan direktsås i jorden mellan maj och juni. De trivs i kalkrik och väldränerad jord, så du kan behöva blanda ner lite torvmull och grov sand. Vattna jorden innan och strössla sedan fröna glest. Avsluta med att mylla ner dem i jorden med en kratta. När plantorna har börjat växa kan du gallra dem som står för tätt. Undersök vilka plantor som är stadigast och behåll dem. Vallmon trivs i torr jord, så när den väl har börjat växa sköter den sig bra själv utan vattning eller vidare tillsyn. Perfekt för dig som vill njuta av blomsterprakt utan större ansträngning!

Foto: Johnér

Tänk på! Det finns både ettåriga och perenna vallmosorter. De sköts i stort sett likadant med skillnaden att de perenna sorterna blommar först nästkommande sommar efter sådd. Däremot kan du köpa perenna vallmoplantor att plantera ut för blomning samma sommar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA