Trädgårdskalendern: 15 punkter i oktober

Ta hand om löven, rensa ogräs och plocka bort rutten frukt.
Ta hand om löven, rensa ogräs och plocka bort rutten frukt.

Oktober är en av årets viktigaste trädgårdsmånader.
God planering och gott genomförande betalar sig till våren.
Trädgårdsmästare Bosse Rappne krattar ihop 15 goda råd.

Det finns ett otal punkter att tänka på och planera inför när det gäller trädgårdsarbetet i oktober. Här är 15 goda råd.

• Klipp gräset och mulcha löven

Gräsmattan mår bäst på 5–6 centimeters höjd. Bra övervintringslängd. Svårare för mossan att etablera sig.

– Mulcha löven. Kör över dem med gräsklipparen så det blir mindre bitar och låt dem ligga kvar. Så kan mikrolivet i jorden, maskar o andra djur, dra ner bitarna i gräsmattan, säger Bosse Rappne på Slottsträdgård Ulriksdal.

• Vinterbona rabatten

Plocka undan det som är fult men städa inte eller gräv om rabatten. Låt perenner vissna och liksom fröställningar dekorativt stå kvar.

– Perenner ska få vissna ner på plats så de vissna delarna skyddar växten under vintern. Det enda du klipper bort är något som är fult eller spretar.

• Rensa ogräs en sista gång.

– Har du bra struktur på jorden spelar det ingen roll om det står 40 eller 400 ogräs per kvadratmeter. Enkelt att rensa bort och insatsen är värd mycket i vår.

• Grönsaksland i viloläge

Skörda eventuella grönsaker du har kvar. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i kökslandet – de tål en del frost.

– Vänd gärna ner löv eller kompostjord i det tomma grönsakslandet, säger Bosse Rappne.

• Plantera häck och barrotsplantor

Sortimentet av barrotade häck- och rosplantor är störst. Växterna är i vila, säljs buntvis, är lätta att transportera, hantera och ofta prisvärda.

– Växter med bara rötter är enklast att plantera. Köp ett tiopack, tidigt på våren eller sent på hösten för de kan man inte skörda på plantskolan förrän de har mognat av.

Skydda ömtåliga växter från frosten

Första rejäla frostnatten kommer plötsligt. Plocka in känsliga växter i kruka. Medelhavsväxter – olivträd, citrus, nerium och rosmarin – men också pelargoner. De vill övervintra svalt, men absolut frostfritt, och ljust.

• Vinterförvara dahliaknölar

Dahlior är mycket känsliga för frost.

– En frostnatt sen ska de in. Rotknölen blir mindre skyddad när bladen har vissnat. Rensa bort jord, lägg dem luftigt i låda, ta fram i februari–mars och sätt om dem.

• Plocka – eller stampa på – fallfrukt

Ta bort ruttna frukter som sitter kvar i träden. Annars kan du ha sjukdomar, som skorv och fruktmögel, kvar i trädet till våren.

– Dåliga äpplen som ligger på marken kan du trampa sönder och låta dem ligga så kommer mikrolivet åt dem och tar ner i backen.

• Jaga mördarsniglar

Plocka bort virkeshögar och liknande från marken så sniglarna inte kan lägga ägg under dem.

– Sniglarna liksom äggen övervintrar. Ju fler du tar bort på hösten desto mindre får du på våren. Själv vänder jag jorden efter första tjälen, då sniglarna lagt sina ägg på sådant djup att de ska klara sig.

Gör fint på trappen och bli glad när du kommer hem.
Gör fint på trappen och bli glad när du kommer hem.

• Gör fint vid entrén

Kombinera stor kruka, eller flera, med trevliga o frostfria växter, som har mycket bladformer och bladfärger. Begonia, cyklamen, krysantemum och ljung till exempel. Komplettera med prydnadspumpa till halloween.

– Gör fint på trappen. Så man blir glad när man kommer hem och eventuella gästerna känner sig välkomna.

• Plantera tulpaner

Vårlökarna bör redan vara planterade. Men tulpaner är aningen mer tåliga om du vill plantera något mer vårlikt.

• Kupa rosor

Många rosor blommar långt in på hösten. Men en dag vill de gå till vila och behöver en ombonad bädd inför vintern. Kupa rosor med kompost, löv eller granris.

• Samla in redskap

Rengör trädgårdsredskapen, olja och slipa så får du en bra start på vårbruket.

– Använd gärna rödsprit vid rengöringen, säger Bosse Rappne.

• Mata småfåglar

Flyttfåglarna ger sig av. Dags att mata småfåglar med frön, nötter och talgbollar. Använd modern och hygienisk fågelmatare så fåglarna inte kan förorena maten.

• Förbered julen

Låter tidigt. Men ska du driva hyacinter och amaryllis på egen hand, är det dags att köpa lökar och sätta dem till drivning.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE