Trendspaning i trädgården

Av: 

Tina Vernon

Nina Kindbro

Tekniska lösningar, hemodlat och snygg inredning, det är våra trädgårdsdrömmar just nu.
Tekniska lösningar, hemodlat och snygg inredning, det är våra trädgårdsdrömmar just nu.

Odla – Tips för din odling

Hållbart, enkelt, ombonat och spirande.
Så här vill vi ha vår utomhusmiljö just nu!

Härligt hållbart

En av de starkaste trädgårdstrenderna just nu värnar om både natur, djur och människa. Idén om småskalig och lokal odling som inte exploaterar jordens resurser gör att många lockas av att bli självförsörjande. Vi vill odla ätbart och samtidigt främja den biologiska mångfalden genom ekologisk odling. Det innefattar också att ta vara på trädgårdsavfall i en kompost och på det sättet skapa sitt eget lilla kretslopp. Möbler, dekorationer och redskap i trädgården får gärna gå i naturmaterial som trä, sten och lera.

I våra hållbara trädgårdar vill vi ha naturmaterial! Här är ett härligt rottingmöblemang från House doctor. Trä är trendigt! Här odlas grönt och bär i odlingslådor från Plantagen.

Lätt för den lata

Den moderna trädgården ska främst vara en plats för njutning, och därmed även lättskött. Vi fyller den gärna med kravlösa växter och använder oss av ny teknologi som gör mycket av trädgårdsarbetet, som bevattning och gräsklippning, åt oss. Vi vill att trädgården eller balkongen ska tåla torka och att vi lämnar den när vi reser i väg på semester. Växter som passar för detta kan vara lavendel och verbena, eller klassiska ängsblommor som vallmo, prästkragar och blåklint. Även bärbuskar ger maximalt med trädgårdsnjutning utan att kräva alltför mycket tillbaka.

Smarta, tekniska lösningar har en självklar plats i den moderna trädgården. Här bevattningssystemet Action watering från Fiskars garden. Med en robotgräsklippare kan du njuta av grönskan i stället för att svettas över gräsklipp. Den här kommer från Gardena och heter Sileno city.

Inrett som inne

Mer och mer börjar vi inreda våra trädgårdar, uteplatser och balkonger som extra rum, med rejäla möbler, mycket textilier, mysig belysning och dekorativa detaljer. Vi vill skapa rumskänsla för att trädgården ska bli en naturlig plats att vistas på. Precis som inne i hemmet vill vi att våra utemiljöer ska spegla vår personlighet, och med fler möbler och detaljer ökar möjligheten att uttrycka oss också under bar himmel. Även träd, buskar och växter hjälper till att skapa rumsligheter i trädgården – en stor trädkrona bildar ett härligt lövtak, medan buskar eller höga blommor kan fungera som rumsavdelare mellan trädgårdens olika sektioner.

Mycket textilier, pynt och välkomnande färger – nu blir trädgården ett extra rum på riktigt! Här med möbler och inredningsdetaljer från Åhléns. När du inreder ute får även husets fasadkulör betydelse. Här är fasaden målad med Alcros ommålningsfärg Solist.

Mystisk magi

Naturen är ofta förknippad med ett slags magisk urkraft, och nu vill vi hämta energi från trädgårdens växtlighet. Ledordet är mystik med djupa, mustiga färger som purpur, marinblått och mörkgrönt som bryts av med silvergrått och olivgrönt. Rabatterna fylls även av läkande växter och örter – även om de i dag kanske snarare är läkande för sinnet med sin skönhet eller goda smak än som ingredienser i en hundraårig brygd. Resultatet blir drömskt och gotiskt – precis som vi vill ha det 2018!

Purpur och grönt i trädgårdsmästaren och Gardena-ambassadören Victoria Skoglunds rabatt. Domo designs enkla och minimalistiska former kontrasterar fint till en mystiskt vildvuxen trädgård i mörka toner.

Spirande stad

Även i städerna vill vi ha vår egen, urbana oas. Intresset för stadsodling växer så det knakar, och vi vill fylla stadsmiljön med sprudlande grönska och starka färger. De små ytorna begränsar oss inte, utan lockar snarare till kreativitet och smarta lösningar. Oavsett om du samodlar med vänner och grannar eller har din egen lilla täppa så är själva trädgårdsarbetet lika centralt som det grönskande och färgsprakande resultatet. Vi inreder odlingsplatsen med pigga kulörer i strama, stadsinspirerade former.

ANNONS

Just nu upp till 50% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Smarta odlingshyllor från Hasselfors garden som utnyttjar väggen optimalt. Med odlingslådor förvandlar du stadsbalkongen till en prunkande oas. De här lådorna kommer från Plantagen.
Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Odla – Tips för din odling

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Odla

Blommor

Ogräs

Hus och hem

Stadsodling

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Åk på utlandssemeter hemma i din trädgård

Så odlar du giftfritt i din trädgård

Här blommar drömträdgården

”Vi ritade växthuset själva”

Odla och bli självförsörjande

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Guide till handelsträdgårdar i Stockholm

Årets inredningstrender 2020!

Så sköter du bäst om julblommorna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så fixar du fint på balkongen - 7 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till hemmet inför semestern

”Vi blev kära i huset när vi hittade det”

Färgstarka villan med pyssel på schemat

Så räddar du trädgården i hettan

”Längtan efter resor märks i våra hem”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Bli av med mördarsniglar och andra skadedjur

Inred som Karin Larsson – kika in i drömhuset i Dalarna

Fixa mysiga rum i trädgården

I sekelskiftesvåningen är inget förbjudet

Inredningstips: Så ska du styla hemma i år

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till trädgården

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

10 inredningsklipp att fynda på rea just nu

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Stilsäkra tips för en mysig uteplats

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Maxa odlingen med ett fiffigt växthus