Dags för vintertid – då ska du ställa om klockan

Sommartid, normaltid och vintertid – när ska klockan ställas om?

Uppdaterad 2023-10-25 | Publicerad 2019-10-21

Snart är det dags att ställa om klockan och på riktigt träda in i vintern.
Men när äger tidsomställningen rum – och varför ändrar vi tiden två gånger om året?

Här är allt du behöver veta om vintertiden 2020.

 Dags att ställa om till vintertid

Sommartidens existens har varit uppe för diskussion i EU. Än får vi dock snällt rätta in oss i ledet och vrida om klockan två gånger om året.

I mars 2019 röstade EU-parlamentet i Strasbourg ja till att slopa tidsomställningen. Men beslutet, om det inte ändrar sig, kan träda i kraft först hösten 2021.

När blir det vintertid 2020?

På söndag är det dags – sommaren är då officiellt slut och vintern ska hälsas välkommen. Normaltid, som vintertid egentligen heter, inträffar på söndagen den 25 oktober, och klockan 03.00 ska klockan ställas tillbaka en timme.

Varför ställer vi om klockan?

Anledningen till denna frenetiska tidsomställning är att solens resa genom dagen. Sommartid testades först under första världskrigen för att spara på energi, något som vid tillfället var en bristvara. Sverige hakade på den nya trenden, men det blev ett fast inslag först 1980. 

Ska klockan ställas fram eller tillbaka?

På hösten ska klockan ställas tillbaka en timme, och på våren ska klockan framåt i tiden. När vi nu träder in i normaltid får den som önskar alltså en timmes sovmorgon. Den som sover från 00.00 till 08.00 får hela nio timmars sömn.

Hur ska man tänka för att komma ihåg det här?

Ja, detta kan vara en hård nöt att knäcka – åt vilket håll ska visaren egentlig åt? Den gamla regeln om utemöblerna får hänga med ett tag till, den gör ju – som det brukar heta – jobbet. Minnesregeln är simpel: När utemöblerna åker fram (på våren) ställs även klockan fram. När möblerna ställs tillbaka i förrådet (på hösten) dras även klockan tillbaka.

Vintertid 2019 – nu är det dags att ställa om klockan

Följ ämnen i artikeln