Lantliv i lugna och stilla nyanser på 30-talsgård

Uppdaterad 2022-11-15 | Publicerad 2022-02-21

Från nedre plans trapphall når man både punschverandan, hallen, köket och källaren. Taklampa, auktion.

Den gamla 1930-talsgården i Assarebo har sedan Amanda och Dan Forster tog över den väckts ur sin törnrosasömn. Här lever paret tillsammans med döttrarna Lilly och Siri, hunden Sam och familjens nio Hedemorahöns.

Vem bor här?

  • Amanda Forster, 28, med maken Dan Forster, 34, och döttrarna Lilly, 5, samt Siri, 2. Här bor även hunden Sam och några hönor.
  • Gör: Amanda är egenföretagare och driver städfirma, Ladans kuriosa samt ladanskuriosa.se. Dan jobbar som rörmokare.
  • Bor: I ett hus från 1936 på 200 kvadratmeter i Assarebo utanför Hestra. Under 2018 tillkom en utbyggnad. Paret köpte gården 2013 och flyttade in ett år senare.
  • Instagram: @ladanskuriosa
Huset var i otroligt risigt skick och i stort behov av kärlek

Träden längs med den slingrande byvägen svajar kalt i den friska vårbrisen. När den täta skogen övergår till öppet landskap svänger grusvägen av mot familjen Forsters gård. Grånat gärdsgårdsstaket ramar in den praktfulla villa som uppenbarar sig uppe på höjden.

I trädgården syns hunden Sam springa fritt, och efter den grusade gången som leder fram till entrén spatserar några av familjens hönor. Faluröd träfasad, vitmålade fönsterfoder, spröjsade fönster och kupigt lertegel ger huset ett klassiskt svenskt utseende och förstärker dess lantliga karaktär.

Huset ser ut som en idyllisk dröm, men Amanda och Dan konstaterar att så har det inte alltid sett ut. Redan som väldigt unga drömde paret om ett fridfullt liv på en gård på landet vilket de tidigare ägarna fick nys om. De tog kontakt med paret och frågade om de var intresserade av gården i Assarebo, där det förutom bostadshus även finns en stor ladugård och vedbod.

– Vi bestämde oss för att kika på den! Det var mitt i kalla vintern så trädgården var täckt av ett halvmeter lager snö och platsen kändes väldigt öde. Huset var i otroligt risigt skick och därmed i stort behov av kärlek. Det låter kanske inte så attraktivt, men platsen och bostaden hade något som gjorde att det kändes rätt, berättar Amanda.

Endast tjugoett samt tjugosju år gamla tog paret över den förfallna ödegården. Köket var näst intill obefintligt och i huset fanns inget badrum förutom ett slitet badkar som stod placerat nere i källaren.

Sedan Amanda och Dan tog över gården år 2013 har omfattande renoveringsarbete utförts löpande i mån av tid och ork.

Villan har försetts med ny el och nya vattenledningar, och på övre plan har ett kombinerat badrum med tvättstuga byggts. Även husfasaden har ersatts med ny. I takt med att familjen växte började hemmet upplevas aningen trångt vilket slutligen resulterade i en utbyggnad.

På nedre plan välkomnas man av en rymlig hall där den musikaliske kan öva på sina pianofärdigheter på instrumentet som paret räddat från en tur till soptippen.

Här kan man även njuta av den välbehagliga värme som brasan i den Blocket-fyndade gjutjärnskaminen sprider. Det som tidigare var separat finrum och matsal har byggts om till ett öppet och ljust kök med sociala ytor med plats för många.

Jag kan inte motstå ett bra loppisfynd
  • Vad är du mest stolt över i ditt hem?

– Att vi väckte huset ur sin törnrosasömn.

  • …och vad är du minst stolt över?

– Att vi satte in nya fönster och bytte vissa av golven.

  • Är det någon pryl eller inredningsdetalj som du verkligen ångrat att du köpt/gjort?

– Att vi hade så bråttom i början och gjorde en del tokiga val.

  • Har du någon guilty pleasure inom inredning?

– Kan inte motstå ett bra loppisfynd.

  • Hur får du det härligt hemma?

– Genom att blanda gammalt och nytt, möblerar gärna om för att förnya hemma.

Jag gillar när det inte är alldeles perferkt, det blir mer levande då

Tillbyggnaden rymmer ett stort vardagsrum med trivsam bibliotekshörna där man kan krypa upp i den platsbyggda bänken vid fönstret för att njuta av den natursköna omgivningen.

På entréplan finns även en charmig punschveranda, samt gästtoalett som för tillfället ockuperas av familjens nykläckta kycklingar. Ovanvåningen ger plats till tre sovrum samt badrum.

Amanda berättar att trots projektets massiva omfattning har arbetet utförts relativt smärtfritt och utan större katastrofer. Huset hade en fin grund att bygga vidare på, men så här i efterhand grämer sig paret över att de inte var mer varsamma i renoveringens startskede.

– Resultatet är vi relativt nöjda med men i dag hade vi gjort mycket annorlunda. Vi är ångerfulla att vi inte behöll de befintliga originalfönstren och golven, samt den gamla vedspisen i köket. Vi var unga och visste inte bättre. Det är ett tips till andra som köper ett gammalt hus, tänk efter en extra gång innan ni byter ut något! Äldre material är i regel mycket bättre än de som finns att tillgå i dag. Paret har nyligen fått upp ögonen för byggnadsvård och fördelarna med att bevara och restaurera gamla detaljer. Inte enbart för miljöns skull, utan även för den sammansatta känslan i huset. Amanda och Dan fokuserar nu på ta in äldre byggdetaljer för ett mer tidsenligt intryck och föredrar kvalitativa och återbrukade material framför nyproducerade. När de byggde växthuset valde de därför att återbruka husets gamla innanfönster.

Det är så härligt med närheten till skogen

– Lite snett är också rätt, eller vad säger man. Jag gillar när det inte är alldeles för perfekt, det blir mer levande då, säger Amanda.

Parets kärlek till second hand och återbruk väckte idén om Ladans Kuriosa. Kaféverksamhet och loppis som under utvalda dagar och helger bedrivs ute i ladan. Hit kan man som gäst åka på dagsutflykt för att njuta av Amandas nybakade fika och kanske finna ett nygammalt fynd att köpa med sig hem.

Ladan är sedan en tid tillbaka även Amandas arbetsplats där hon tillverkar egendesignad keramik som kan köpas på plats eller i hennes nyöppnade webbshop. Amanda startade eget företag inom städ redan som tjugoåring och har i dag tre anställda.

Längtan efter ett kreativt jobb ledde henne till en keramikkurs vilken han fann otroligt rolig och givande. Hon kände på en gång att det var något att bygga vidare på ute i ladugården och hoppas nu kunna driva verksamheten parallellt med städfirman.

Amanda avslutar med att berätta att hon älskar familjens idyll på Assarebos landsbygd.

– Det är så härligt med närheten till skogen och att barnen kan springa och leka som de själva behagar

Följ ämnen i artikeln