Nu drömmer vi om torp med el och bredband

Bilden av det enkla livet i fritidshuset har förändrats. Glöm handdisk och utomhusdusch nu vill vi ha det bekvämt med varmvatten, el och bredband och gärna en glimt av sjön. Men drömmen om ett alldeles eget torp lever kvar.

Förr betraktades sommarstället som ren avkoppling och det fick gärna vara lite primitivt utan el och att vattnet hämtades in med hink ur brunnen. Inredningen var slumpmässig med sådant man sorterat ut hemma.

I dag är det lite annorlunda. Visserligen vill vi koppla av men inte koppla ner, bredband vill vi inte vara utan.

– Trenden går mot mer och mer moderniserade fritidshus där skillnaden mellan åretruntbostaden och fritidshuset gradvis suddas ut. Ett fritidshus med bra standard borgar för att man kan nyttja fritidshuset mer än bara sommartid. Bilden av fritidshuset med den blåmålade pumpen lever kvar, men sällan utan annan funktion än utsmyckning idag, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

SBAB har i en undersökning kartlagt vad köparna tycker är viktigast när de ska köpa fritidshus. I topp hamnar varmvatten, el och avlopp men även sjöutsikt och enskilt läge är viktigt. Hela 23 procent kan också tänka sig att bo i fritidshuset året runt vilket naturligtvis bidrar till att kravet på standard höjs.

– Jag kan förstå att den som söker en stor tomt och lantligt läge sneglar på fritidshusmarknaden just för att standarden är så pass mycket högre i fritidshusen nu jämfört med förr.

– Om man funderar på att bosätta sig permanent i ett fritidshus finns mycket annat att fundera på förutom själva standarden. Det viktigaste är att föreställa sig hur området ser ut under andra årstider än sommaren. Finns det gatubelysning, underhålls vägarna och finns grannar boende i området året runt är frågor man bör ställa sig, säger Claudia Wörmann.

Tio-i–topp–listan för fritidshus:

  1. Varmvatten och avlopp
  2. Elektricitet
  3. Närhet till bad
  4. Sjöutsikt
  5. Strandtomt
  6. Enskilt läge
  7. Bredbandsuppkoppling
  8. Omgivning med djupa skogar
  9. Omgivning med öppna landskap
  10. Enkel standard med egen brunn

Här är nio torp som vart och ett uppfyller flera av önskemålen på topplistan.

Fritidshus med året-runt-standard med naturen i på knuten. 775 000 kr, Ljungstigen 2, Motala.

Här ryms hela släkten i storstugan och två friggebodar. Havsutsikt och golvvärme. 2 400 000 kr, Österbrånet 238, Robertsfors.

Privat bergknalle med sol hela dagen gör förhållandena perfekta för det stora soldäcket och ovanjordpoolen. 1 370 000 kr, Uvbergsvägen 1, Malmköping.

Vinterbonat fritidshus nära Ölands golfklubb och fin sandstrand. 1 350 000 kr, Nyby 15, Borgholm.

Torp med sjöutsikt på stor tomt. Här finns både snickarverkstad, lekstuga och jordkällare. 595 000 kr, Rämmen Näset 120, Lesjöfors.

Fritidshus med närhet till skogen och bra fiske och bad i sjön Tolken. 575 000 kr, Blackered 122, Tvärred, Ulricehamn.

Fritidshus med vinterbonad ateljé. Fiber är beställt och betalt. Gångavstånd till sjön. 1 250 000 kr, Siggeboda 363, Lindesberg.

Vinterbonat fritidshus ett stenkast från sjö med bad och fiske. Här finns både badtunna och bastu. 700 000 kr, Huskasnäs Karlbergsvägen 9, Ramsjö.

Torp från 1910 med anor från 1700-talet vilket syns i det stora lantköket. I storstugan finns en kakelugn. 1 900 000 kr, Söderskogen 104, Östhammar.

ANNONS

Shopping

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN