Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Krokus, tulpaner och narcisser – fint i vårkrukan

De mustiga höstfärgerna är här och vi njuter av klara dagar. Men glöm för allt i världen inte att planera för våren. Nu är det dags att sätta lökar i vårkrukorna. Trädgårdsmästare Bosse Rappne ger sina bästa tips.

– En sak som kan vara lätt att glömma bort så här på hösten är vårkrukorna. De där som man blir lycklig ända ner i tårna av, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på slottsträdgården Ulriksdal.

Finessen med vårkrukor är att sätta lökar som blommar lite olika tider. Sätt lökarna tätt och på olika planteringsdjup, börja med de som ska planteras djupast.

– Här ska narcisserna ner djupast, de ska sättas ungefär tjugo centimeter ner i krukan, säger Bosse Rappne. Sedan fyller vi på med lite jord. Tulpanerna ska ner lite grundare, ungefär tio centimeter under jordytan, så vi täcker bara narcisslökarna precis.

Fyll på med lite mer jord och överst hamnar krokusen som ska ner fem centimeter. Avsluta med ett täcke med jord och lite vatten. Ställ undan krukan i väntan på våren. Viktigt med lökväxter är att de inte står blött, då ruttnar de över vintern. Låt den gärna stå under tak så det inte regnar eller snöar rakt ner i krukan. De får inte heller stå för varm, i direkt sol till exempel, då kan de vakna för tidigt.

– Man kan blanda lite som man vill, det är bara att läsa på påsen när de blommar och hur djupt de vill stå, säger Bosse Rappne. Då får man blommor i lite olika höjder. Och man blir ju så otroligt glad på våren när det börjar växa. Svårare än så här behöver det inte vara.

Du behöver:

  • En stor kruka med hål i botten
  • En krukskärva
  • Krukjord
  • Vårlökar

Gör så här

Lägg krukskrävan för hålet i botten av krukan så rinner vattnet men inte jorden ut.

Fyll på med jord så att de understa lökarna hamnar på rätt djup, toppen uppåt och roten neråt.

Täck med så mycket jord som behövs för att nästa lager av lökar ska hamna på rätt nivå. Läs på påsen hur djupt de ska planteras.

Avsluta med ett lager jord och vattna lite. Ställ krukan skyddad från för mycket värme och vatten så kommer den att börjar växa fint framåt våren.

Publisert:

LÄS VIDARE