”Jag blev kär minst 20 gånger under visningen”

Kedjehus signerat Bruno Mathsson

Publicerad 2020-09-13

I ett välbevarat kedjehus, signerat Bruno Mathsson, bor arkitekten Josefine med sin son Walter. Här förvaltar hon arvet efter den erkända arkitekten och inreder enligt sin fasters devis: ”våga vara personlig och släng in en gnutta humor”.

Vem bor här?

  • Josefine Sävqvist, 39, tillsammans med sonen Walter, nu 10.
  • Gör: Josefine är arkitekt.
  • Huset: Ett kedjehus i Värnamo på 84 kvm, byggt 1948 och ritat av Bruno Mathsson.

Josefine Sävqvist lever som hon lär. Arvet efter Bruno Mathsson förvaltar hon väl och i sitt yrke som arkitekt utmanas hon hela tiden att komma med nya idéer.

– Eftersom jag jobbar i en mindre stad får jag vara både arkitekt, inredningsarkitekt och ibland även trädgårdsarkitekt. Det är roligt att få vara med att planera upp hela byggnaden med allt från planlösning och samband mellan rummen till hur man jobbar med dagsljuset, material och ner till vilka möbler som sedan ska in i byggnaden. I början av karriären var jag orolig att kreativiteten skulle sina, men det bara kommer nya idéer hela tiden och varje nytt projekt engagerar, berättar hon.

Efter att ha bott i såväl Dublin som Göteborg samt testat livet på landet hamnade Josefine till slut i ett kedjehus i sin barndomsstad. Josefine är född och uppvuxen i Värnamo och livet förde henne tillbaka till Småland då hon ärvde sin mormors föräldrahem. Efter att ha testat livet på landet valde Josefine att flytta in till staden, där hon arbetade, och efter att ha sett kedjehuset till salu på Hemnet kunde hon inte släppa det i tankarna.

– Jag är väldigt ivrig och otålig och när jag såg det här huset till salu så skulle jag bara ha det. Allt var perfekt för mig och Walter. Väldigt centralt men ändå nära till naturen med bra löprundor och badplats. Josefine lyckades att prata till sig en förhandsvisning av huset, och en solig dag i maj klev hon in på tomten för första gången.

– Jag blev kär minst 20 gånger under visningen. Först i gatan, smal kantad av äppelträd och blommande trädgårdar, sedan i äppelträden. I trädgården bakom planket som är helt privat. I hallen, köket, vardagsrummet. Ja ni fattar, i allt!

September 2017 flyttade Josefine in med sin son Walter och katten Nisse, och två veckor senare kunde ingen ana att de var nyinflyttade. Som den arkitekt hon är, hade hon förberett allt in i minsta detalj.

– Jag hade hela huset inlagt i en 3D modell, allt från var möblerna till minsta lilla tavla skulle placeras. När jag fick tillträde hade jag anlitat en målare som målade om mitt sovrum och hallen samma dag jag fick nycklarna, och några dagar senare var alla detaljer på plats, skrattar hon.

Husen var från början arbetarbostäder och Bruno Mathsson anlitades för att göra dem effektiva och prisvärda

Kedjehuset ritades under 1940-talet av Bruno Mathsson. Han var en pionjär inom såväl möbelformgivning som arkitektur och ligger bakom några av våra mest kända möbelklassiker. Med sitt funktionalistiska och moderna formspråk är hans design lika aktuell i dag som för 80 år sedan. Huskropparna angränsar till varandra på ett genialiskt sätt så att grannarna knappt märker av varandra.

– Husen var från början arbetarbostäder och Bruno Mathsson anlitades för att göra dem effektiva och prisvärda. Kök liksom badrum, med vatten och avlopp samt all värmetillförsel är beläget i den delen av huset som går omlott med grannen, på så sätt löper alla ledningar som en rak linje genom husen. Man märker att huset är genomtänkt.

Den omsorgsfulla placeringen av huskropparna samt utsikten mot de mysiga innergårdarna, tillsammans med Bruno Mathssons patenterade fönstersystem, vittnade om arkitektens kärlek till ljuset.

– Han var även inspirerad av amerikanska Case Study-husen efter en resa till USA under 1950-talet, och även om han i dessa hus inte fick experimentera lika mycket som i de privata villor han ritade, så finns det fortfarande där, ljuset. Det är fönster överallt, 24 stycken i entréplan och små inbyggda nischer överallt.

Då huset var i gott skick och mycket original var bevarat, behövde inte Josefine renovera i större utsträckning utan snarare se till att bibehålla karaktären i huset med smarta förbättringar.

– Jag var glad att så mycket av originalet var kvar så jag har endast målat om väggarna och slipat furugolvet i köket. Köksluckorna har fått nya handtag i obehandlad björk och det ser ut som att de alltid suttit där. Mycket bättre än de moderna i metall som satt där när jag flyttade in.

På sikt ska även bänkskivan i köket bytas mot en terazzo, vilket i sin tur kommer förstärka känslan i det fina 40-talsköket. Och sedan drömmer hon om att göra iordning badrummet.

– 3D-modellen är givetvis redan klar och den innefattar inbyggt badkar, specialritad spegel och terazzo som bryter fint till ett mörkt tak. De gamla originalfönsterna med vädringsluckorna kommer självklart att behållas.

Jag inspireras av min mormor för hon är så snäll, klok och god

Josefine har alltid velat bli arkitekt och har ritat planlösningar sedan 4-årsåldern.

– Min barndom bestod av precis det jag gör dagligen nu, att fantisera ihop olika rum och rumsligheter. Om det nu var till Barbiedockorna, en koja eller att sitta på släktkalas och inreda hela deras hus i tankarna. Det sistnämnda var nog uppskattat av de vuxna runt matbordet, för jag satt ju helt stilla i min egen lilla värld i timmar. I dag fungerar jag på samma sätt och går in i projekten så att tid och rum försvinner.

Hemmet genomsyras av loppisfynd, ärvda tavlor och annorlunda souvenirer från olika resor hon gjort. Många möbler har hängt med i flera år, där de fått ny färg för varje hem de stått i. Inspirationen hämtar Josefine från kvinnorna i sin närhet.

– Jag inspireras mycket av min mormor för hon är så snäll, klok och god. Min mamma för att hon är så stark, lekfull och generös och min faster för att hon är så kreativ och fri.

Fem snabba frågor!

  • Vad är du mest stolt över i ditt hem? Jag älskar mitt ljusa kök. Det är så mycket själ i det rummet och trots att det är litet är det riktigt praktiskt.
  • Och vad är du minst stolt över i ditt hem? Att jag är så dålig på att diska stekpannan och att den alltid blir liggande i diskhon.
  • Har du någon guilty pleasure inom inredning? Vaser kan jag inte få för många av, likaså tavlor. Har en hel låda nere i källaren full med tavlor och ramar.
  • Är det någon pryl du köpt som du sedan verkligen ångrat? Jag ångrar mest saker jag inte köpt. Men om jag ska välja något så skulle det nog vara mina trebenta stolar Afteroom från Menu. De är snygga men inte alls lämpliga för barn, så en av dem har jag sålt och den andra får agera extrastol i sommarstugan.
  • Hur får du det härligt hemma? Jag blandar hej vilt, allt som jag gillar tänker jag passar ihop. Och massvis med ljuskällor utspridda i alla rum så att det blir mysigt när mörkret faller.

Följ ämnen i artikeln