Sätt färg på höstrabatten med perenner

Av: 

Malin Askerlund

Höstaster och solbrud sprider färg i rabatterna.
Höstaster och solbrud sprider färg i rabatterna.

Odla – Tips för din odling

Solbrud, kärleksört, höstanemon och tigerlilja. Än är det lång tid kvar på trädgårdssäsongen. Flera av de vackraste perennerna blommar först nu!

Perenner kallas de växter som återkommer år efter år. När de blommat färdigt för säsongen vissnar de och går i ide. De flesta sorters perenner klarar vintern bäst om du på hösten låter bli att klippa bort torra blad och stjälkar, det skyddar växten och bildar en naturlig täckning. Det kan se lite skräpigt ut, och för den med estetiskt sinne kan det vara ett tips att täcka med granris. När värmen kommer börjar de växa igen. De är trofasta och lättskötta. Med andra ord perfekta för dig som gärna omger dig med vackra blommor utan att behöva jobba i trädgården i alltför många timmar!

Höstflox

Höstflox

En soldyrkare

Sensommarblomman höstflox är en charmig och reslig blomma som slår ut i juli–oktober. De små blommornas söta doft lockar fjärilar och humlor, men tyvärr även mjöldagg och sniglar. De blommar bäst i full sol men ogillar torka. Blomningstiden förlängs om du plockar bort vissna blommor.

Förökning: Höstflox bör delas vart tredje till vart fjärde år. Det är mest lyckat att slänga mittpartiet och återplantera de yttre delarna. Se till att varje bit har minst fem stjälkar och plantera dem direkt efter delning.

Vill du så den kan du låta överblommande blommor sitta kvar, då bildas frön som går fint att plantera.

Praktrudbeckia

Praktrudbeckia

Lyser som solen

Praktrudbeckian är en lättodlad växt som lyser fint i höstrabatten med sin intensiva färg. Den är också utmärkt till snitt vid höstens middagar och gåbortspresenter. Rudbeckian är inte särskilt kräsen, utan slår rot i de flesta trädgårdar, bara den nås av ljus. De stora blommorna blir 6–9 cm i diameter och 60–90 cm höga och lyser upp som solar i trädgårdar i hela Sverige mellan juli och oktober.

Förökning: Efter några år glesnar plantan från mitten, och därför är delning det enklaste sättet att föröka den på. 

Höstaster

Höstaster

står när de andra faller

När de andra gett upp står höstastern kvar. Den blommar ända fram tills den tuffaste frosten kommer. Det vanligaste är rosa och lila blommor, men det finns även vita, röda och blåa för dem som gillar variation. Höstastern vill helst ha halvskugga och halvsol. Tyvärr drabbas bladen lätt av mjöldagg, men blommorna brukar klara sig. En risk med höstaster i Sverige är att den inte klarar av för mycket regn, plantera den så att vatten kan rinna ifrån den, men var också noga med att växten inte torkar ut.

Förökning: Det vanligaste sättet att få fler astrar är genom delning, men det går också bra att ta sticklingar under våren. 

Tigerlilja

Sen tigerlilja

Prickig och praktfull

De stora orangea blommorna med svarta prickar lyser upp trädgården i augusti och september. De långa stjälkarna är robusta nog att stå pall för vind och bära upp sina stora blommor. Växten är härdig i nästan hela landet. Tigerliljor trivs bäst i sol, men de klarar även skuggiga lägen så länge de får tre timmar sol om dagen. 

Förökning: Tigerliljan är en lökväxt och bildar små knölar i bladvecken, så kallade bulbiller eller lökämnen. Vänta tills de blivit mörka och faller av, då är de redo att planteras. Blomman tenderar att sprida sig själv i trädgården om man inte plockar upp bulbillerna. 

Kärleksört

Kärleksört

Tålig och trogen

Kärleksört är enkel att odla, tål både stark sol och torka, den kräver inte mycket för att finnas till. Under sommaren är den ganska anonym men blommar upp i sin fulla prakt i augusti, september och oktober. Växten blir cirka 50–60 cm hög och är fin både i trädgården, som snittblomma och att torka. Både bladen och roten är ätbara. Bladen påminner om sparris eller sockerärter i smaken, och roten, som bör kokas innan den äts, är rik på kolhydrater. 

Förökning: Kärleksört har en stark vilja att överleva och dela sig. Det går bra att ta sticklingar och sätta i vatten, de bildar snabbt rötter.

Höstanemon

Höstanemon

Romantisk tuffing

Höstanemon, också kallad September charm, är en höstblommande perenn som när den väl fått fäste kan sprida sig och bilda stora, vackra bestånd i trädgården. Den romantiska blomman förgyller hösten då den blommar i augusti–oktober. Sitt skira utseende till trots är höstanemonen en stadig växt, som blir 100–150 cm hög och står pall för både sol och skugga och kan bli riktigt gammal. Blomman trivs bäst i ”skogsjord” och är därför optimal på naturtomter och i skogsbryn. 

Förökning: Det finns flera sätt att få fler höstanemoner. Dela plantan, ta rotskott eller så dess frön! 

Rotskott tar du under blommans vintervila. Skär av några av de allra tjockaste rötterna i 6–10 cm bitar och stick ner i en kruka såjord. Du kan också föröka höstanemon genom frösådd nu i höst. Tänk då på att få ner fröna i jorden så fort de är mogna. Du ser att frökapseln är mogen när den spricker upp och bildar en ”bomullstuss” med små frön. Lägg fröna på en fuktig jordbädd och tryck till försiktigt.

Solbrud

Solbrud

lyser upp en molnig dag

Solbruden blommar i rödbrunt under augusti och september och ger trädgården en fin höstton. Blommorna påminner om en badmintonboll till formen. För att solbruden ska bli långlivad behöver den delas vart fjärde år. Som namnet antyder trivs blomman bäst i sol, då kan den bli 70–90 cm hög. Insekter älskar blommorna, och därför placerar du med fördel ett insektshotell i närheten av odlingen.

Förökning: Genom delning eller frösådd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Mid season sale hos Åhléns – just nu upp till 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhléns

Dela perenner

  • Att dela perenner är ett bra och enkelt sätt att få fler plantor i sin trädgård. Men regelbunden delning är också ett måste för flera växter för att de ska fortsätta blomma år efter år. Dela höstens perenner på våren, när de inte blommar längre, så det finns tid för dem att etablera sig. Vid delning är det viktigt att ta hänsyn till hur de växer. Är det en blomma med en tjock rot ska den grävas upp och skäras itu med kniv. Är det däremot en klump av rötter, som exempelvis höstastern har, ska man absolut inte skära, utan i stället varsamt sära den med händerna.
  • De nydelade plantorna ska man ta hand om lite extra och skydda mot uttorkning och kyla, gärna genom att täcka dem med kompost. 
  • Så fort man tagit upp en perenn från jorden ska den stå i en hink med vatten. Det gäller även om det bara handlar om en kvart innan den ska ner i jorden igen. Perenner som hinner börja torka ut har nämligen mycket svårt att återhämta sig.
Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Blommor

Odla

Hus och hem

MER OM HÄRLIGT HEMMA

”Jag är ett äkta pelargonfreak”

Så sköter du bäst om julblommorna

Höstens finaste blomstergrupp

Bosse Rappne: Äntligen är det dags att så frön

Så tar du sticklingar på pelargoner

Vattna din växter på rätt sätt

Här blommar drömträdgården

Vårlängtan i trädgården

Odla, ät och laga ute i trädgården

Odla och bli självförsörjande

Knepen som får din amaryllis att hålla längre

Åk på utlandssemeter hemma i din trädgård

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

Maxa balkongen med blommor, växter och möbler

Bosse Rappne: Krokus – det blir man alltid glad av

Bosse Rappne: Här är de bästa höstblommorna

Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Så fixar du finaste höstkrukan

Guide: Så odlar du året runt

Rädda växterna – nu slår frostnätterna till

Syren och påsklilja invasiva arter

Årets perenn – Purpurmejram – en doftande fjärilsmagnet

Äntligen – nu kommer kantarellerna

Vinterodla – så odlar du grönsaker på vintern