Rabarber – lättodlat, lyxigt och läckert

Av: 

Nina Kindbro

Snart är det rabarbertider.
Snart är det rabarbertider.

Odla – Tips för din odling

Rabarberpaj, rabarbersaft, rabarberchutney och rabarberkompott. Att skörda sin egen rabarber ger möjligheter till en mängd kulinariska upplevelser. Men prova att odla engelsk glasrabarber, det är en riktig smakupplevelse.

Många är vi som i barndomen använde de gigantiska rabarberbladen som paraply eller knaprade på de syrliga stjälkarna så det drog i käkbenen. Och kanske har du lyckan att ha tillgång till alldeles egen rabarber.

Nu börjar de första knubbiga rabarberknopparna svälla. Men visste du att om du vill ha riktigt mjäll rabarber, så kallad glasrabarber, så ska du ställa en svart hink, eller rikigt stor kruka över knopparna. Då bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild och fin. Bladen blir gula eftersom klorofyllen inte utvecklas men stjälkarna blir rosa och fina. Efter första skörden låter du den växa som vanligt utan hink.

I England är glasrabarber en delikatess. I Yorkshire odlas rabarbern i mörka skjul och skördas i skenet av stearinljus för att inte störa processen med ljus.

I England är det vanligt med så här fina krukor över rabarbern men en svart plasthink fungerar också bra. Då utvecklas inte klorofyllet och mängden oxalsyra blir liten.

Rabarberplantor kan bli gamla och behöver föryngras genom delning och omplantering ungefär vart sjunde år för att skörden ska bli god. Bästa tiden är på våren eller hösten när roten är i vila. Är det svårt att gräva runt plantan kan en ordentlig genomvattning underlätta. Skölj bort jorden från rötterna så är det lättare att se var den går att dela. Varje del måste ha minst en rot och en knopp. Dela med en vass spade eller en kniv. Häll ordentligt med kompost i planteringsgropen innan du sätter ner plantan. Knopparna ska vara i nivå med marken annars kan de bli blöta och ruttna.

Till shoppen
Rabarber och jordgubbar passar som hand i handske. Prova att göra saft eller jordgubbs-rabarberpaj, två riktiga sommarfavoriter.

3 x goda rabarbersorter

Vinrabarber kallas också jordgubbsrabarber, smultronrabarber eller hallonrabarber. Det här är en gammal sort som kan vara lite svår att få tag i men hör med din närmaste handelsträdgård som kan ta hem den, de kallas ofta Svendborg vinrabarber. Rabarbern har tunna, mjälla och väldigt mörkt rödfärgade stjälkar. Tidig sort med medelhög oxalsyra. Mycket god smak som passar perfekt till paj.

Rosenhagen har vackra röda stjälkar och låg oxalsyra. Passar utmärkt som matrabarber med sin tydliga smak. Hög avkastning och en bra sort för mellansäsongen. Gödsla regelbundet för lång skörd.

Spangsbjerg har lite klena stjälkar och en medelhög oxalsyra. En sen sort med mycket god smak. Stjälkarna är något under medellängd och tjocklek men ger riklig skörd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Guide: Så slipper du myggen i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Trädgårdskalender april

Så här gör du för att lyckas odla tomater

Odla din egen chili - så lyckas du

Odla tomater på balkongen

Odla och bli självförsörjande

Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu

Växter för alla – hitta din ambitionsnivå

10 heta frönyheter du inte vill missa!

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Här är blommorna som tål minusgrader

Plantera träd i kruka för balkong och terrass

Odla, ät och laga ute i trädgården

7 lättodlade och vackra rosor

Guide: Så odlar du året runt

Fyll korgen med karljohansvamp och svart trumpet

Så sköter du bäst om julblommorna

Åk på trädgårdsresa – 7 engelska pärlor

Knepen som får din amaryllis att hålla längre

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Karl Fredrik: Så höstfixar du i trädgården

Matcha en trendigt sprakande trädgård

Äntligen dags att plantera vår i krukor

Odla din egen kål – gott och roligt

Nu är det säsong för trädgårdsmässor

Släng inte äggskalen – dina växter älskar dem