Så sätter du egen potatis

Publicerad:
Uppdaterad:

Odla – Tips för din odling

Inget är så härligt som att odla potatis själv.
Med den här guiden kan du odla potatis och bli självförsörjande redan i sommar.
– Det är underbart att skörda egen färskpotatis, säger trädgårdsexperten Eva Robild.

Förgrodd sättpotatis
Foto: Elvira Pihl
Förgrodd sättpotatis

När jorden är 8 plusgrader är det dags att sätta potatis. Det är något visst med att skörda sina egna grönsaker, så gör slag i saken och fixa din egen odling. Passa på så snart som möjligt så har du ett land fyllt med färskplugg i sommar.

– Fokusera inte på att få den första potatisen i ditt eget land, utan att ha den godaste. Det är underbart att skörda egen färskpotatis i slutet på juli, säger trädgårdsexperten Eva Robild.

Familjen Britz, i Älvsjö utanför Stockholm, odlar potatis för första gången och hoppas på en riklig skörd i sommar. Den största anledningen till att de vill odla egna grönsaker är för att deras barn ska förstå var maten kommer ifrån.

– Vi tycker att det är viktigt att barnen förstår att maten kommer från jorden, säger Sandra Britz.

Mandel, Blå Kongo eller King Edward?

Det första du ska göra när du vill sätta potatis är att välja vilken sort du vill ha. Välj efter vilka egenskaper du vill att potatisen ska ha och när du vill skörda den. Eva Robild tipsar om att välja en tidig sommarpotatis så att du får en tidig skörd, om du är en ovan potatisodlare.

– Min favorit är amandinepotatis, det är en ganska liten men väldigt god potatis, berättar trädgårdsexperten.

Laddar ...
Foto: Elvira Pihl
Förgrodd potatis

Förgro potatisen

Du kan sätta potatisen direkt i jorden men för en bättre start för potatisarna kan du förgro dem några veckor innan plantering. Då kommer de att växa fortare när du väl planterat dem. Placera potatisarna i en äggkartong i ett ljust utrymme (cirka 15–20 grader) eller i en back på en bädd av jord. Efter några veckor kommer små groddar växa ut på potatisarna, då är det dags att plantera.

Foto: Elvira Pihl
Förberedd jord i pallkrage

Förbered jorden

Läget är mycket viktigt och du bör välja en solig plats med lätt, gärna sandig, jord. Om jorden är lerig kan du bearbeta och förbättra den med barkmull, kompost och sand innan plantering för att få ett lyckat resultat.

– Ju tyngre det är att gräva desto mer lera har man i jorden, berättar Eva Robild.

Foto: Elvira Pihl
Plantera potatisen 20–30 cm isär
Laddar ...

Plantera potatisen

Du kan plantera potatisen i friland, se då till att rensa landet på ogräs innan plantering. Vid plantering i pallkrage är det bra att lägga ut markduk eller täcka botten med fuktigt tidningspapper för att hindra gräs och ogräs.

Sätt potatisen 5–10 centimeter djupt, cirka 20–30 centimeter isär med 60 centimeter mellan raderna. Var försiktig så att du inte skadar groddarna när du sätter potatisen. Det är viktigt att inte sätta potatisen för tätt för att minska risken för bladmögel.

– För varje potatis du sätter får du ungefär en kastrull färskpotatis, berättar Eva.

Foto: Elvira Pihl
Vattna ordentligt när du planterat

Odling

När blasten växt 10–15 centimeter är det viktigt att kupa plantan och täcka med jord. Potatis som exponerats för solljus blir grön och oätlig.

– Kupa upp mot stjälken, det kan man göra ett par gånger under odlingen. Det förhindrar inte bara grön potatis utan ger också större skörd, tipsar Eva.

Potatis ska inte ha för mycket näring men du ska inte heller låta den torka ut. Vattna ordentligt, cirka 2–3 gånger i veckan vid torrt väder.

Skörd

Efter drygt 8–10 veckor är det dags att skörda. Kontrollera att potatisen fått den storlek du önskar innan du skördar. Om du vill lagra potatisen kan du klippa av blasten och låta den ligga kvar i jorden i ett par veckor innan du tar upp den.

Plantering i hink:

  • Köp en stor svart hink på byggmarknaden.

  • Gör tre hål i botten och häll ett 10 cm djupt lager jord i hinken

  • Sätt en eller två potatisar och täck med cirka 5 centimeter jord.

  • Fyll på med mer jord allteftersom blasten växer tills du når kanten på hinken.

  • Vattna regelbundet

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA