Bind julens vackraste krans

Julkrans i sex enkla steg – blomsterkonstnären visar

Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2020-12-20

– Julkransen är ett hantverk, och det finns en stor tillfredsställelse i det när man är klar. Därför är en krans också en fin gåva. Det är en present du har lagt tid och kärlek på, säger blomsterkonstnären Mona Blom .

Det är härligt att mötas av en vacker krans på ytterdörren. Dessutom är det en rolig avkoppling att göra sin egen. En stunds pyssel själv eller tillsammans med familjen. Blomkonstnären Mona Blom visar hur du gör – steg för steg.

Julen närmar sig och det är hög tid att pynta det sista. En vacker krans på dörren är inte bara välkomnande, utan också rolig att göra. 

– Jag brukar hänga upp kransen redan till första advent, som ett sätt att markera att juletiden är här. Det signalerar en slags förväntan, säger blomsterkonstnären Mona Blom. 

Vi ses ute på Ulriksdals Slottsträdgård, ett julblommornas mecka, där man går genom hav av julstjärnor, hyacinter och amaryllis. 

– Vi har haft 12 000 egenodlade amaryllisar, och snart är de slut, säger Mona. 

Här står hon också och binder julkransar. Inte på löpande band, utan alla är unika på sitt sätt. Men visst blir det ett antal. Exakt hur många kransar hon gör per år vågar hon inte ens gissa. 

– Vissa dagar kanske jag hinner 20, andra 30, men då gör jag inte alla från grunden. Vissa lägger jag bara en sista touch på, dekorerar. 

Kurser i kransbindning

Och visst går det trender i det här precis som med annat. För något år sedan var det mycket vitt och silver som gällde. Nu ser hon en återgång till det röda och traditionella. 

– Kanske har det med tiden vi lever i att göra, pandemin. Det är viktigt med trygghet och traditioner, att saker är som de alltid har varit. Så det rustika med rött, kottar och halm, är efterfrågat.  

En parallell trend är den färgstarka, med tropiska och karibiska influenser, och toner av grönt, turkost, fåglar och blommor. 

– Det kanske också har att göra med situationen just nu, och vår längtan efter det exotiska nu när vi inte kan resa. 

Mona har haft kurser i kransbindning sedan 90-talet, och ser charmen i att binda sin egen krans – proffs eller ej. 

– Det är ett hantverk, och det finns en stor tillfredsställelse i det när man är klar. Därför är en krans också en fin gåva. Det är en present du har lagt tid och kärlek på.  

Kransen har också fler användningsområden än som dekoration till ytterdörren. Mona tycker att en krans passar även på innerdörrar, kanske på gästtoaletten eller som dekoration på en spegel. 

– Och ibland lägger jag kransen på en snygg bricka och sätter ett blockljus i mitten. Du kan även sticka i små ljushållare, och få en fin ljusstake.

Du behöver:

  • Färdig halmstomme – finns i olika storlekar. Eller så hämtar du kvistar eller björkris från skogen och binder en egen stomme.  
  • Grön myrtentråd och/eller spoltråd.  Myrtentråden är tunnare. Spoltråden är tjockare, och bra när man gör grövre kransar och behöver dra åt hårdare. 
  • Basmaterial, som granris, tallris, buxbom, eukalyptusblad, fönsterlav, etcetera. Plocka det du hittar i trädgården och naturen, komplettera med resten från en blomsteraffär. 
  • Pynt - att dekorera med, som kottar, äpplen, rönnbär, nypon, järnek, mossa, sidenband – eller varför inte en liten tomte. 
  • Sekatör, att klippa med.  
  • Rep, band och/eller snöre att hänga upp kransen med.

Gör så här – i sex enkla steg

Blomsterkonstnären Mona Blom guidar dig

  1. Klipp till växterna i mindre bitar, 5–15 cm långa, beroende på hur tät eller yvig du vill ha kransen. Ju större stomme, desto längre bitar. Bunta ihop dem i små buketter. 
  2. Fäst bindtråden genom att linda den några varv runt halmstommen. Känn efter åt vilket håll du vevar. Det är nämligen individuellt, men har betydelse för åt vilket håll du ska lägga på dina växter.
  3. Dags att dekorera. Ta ett litet knippe med växter och lägg på stommen. Lägg mer på utsidan, där kan gärna det få vara yvigt. Lägg mindre på insidan, så att du behåller hålet i mitten. Tänk på att materialet ska räcka till hela kransen. 
  4. Bind fast änden på växterna med tråd. På så sätt döljs tråden av det nya växtmaterialet du lägger på. Lägg på mer material och jobba dig runt kransen. 
  5. Pilla på. På slutet kan det bli lite pilligt. Klipp då kvistarna lite kortare och peta försiktigt in dem under de kvistar du satte dit först. Bind fast. Ser det inte perfekt ut, så oroa dig inte. Du kan täcka över skarven med en stor rosett. Vill du, så kan du nu komplettera med fler kottar eller annat pynt. 
  6. Häng upp! Bind fast ett snöre eller vackert band att hänga upp kransen i.