Så enkelt tar du bort ett getingbo

”Plocka bort getingbona utan några problem”

Publisert:
Getingbon är vanliga uppe vid takfoten, taknocken och andra ställen där bot är lite skyddat.

Usch! Har du upptäckt ett otäckt getingbo i sommarstugan?

Lugn – här guidar vi till hur du smidigt får bort det.

– Med rätt förberedelser är det förvånansvärt lätt, säger experten Kalle Holm.

Maj, juni och juli är perioden då du ska hålla extra utkik efter getingbon.

Ju tidigare på säsongen du upptäcker boet – desto enklare att få bort det.

– Boet är väldigt litet i början så det är bra att få ner det innan det hinner utvecklas, säger Lennart Johansson vid Sveriges Biodlares Riksförbund.

I maj så rör det sig oftast om en drottning och ett fåtal getingar i boet. I augusti kan det röra sig tusentals individer.

Gör det därför till en vana att leta efter getingbon maj till juli varje säsong.

– Bona är då små och gråa, de ser ut som att de är gjorda av papper, säger Lennart Johansson.

  • Tips! Ta bort getingboet på kvällen och natten. Då sjunker temperaturen och getingarna går i viloläge. Det blir loja och långsamma, inte alls lika aggressiva som mitt på dagen. Då är det säkrare att ge sig på boet för att få minimalt motstånd.
På natten blir getingarna loja och långsamma, inte alls lika aggressiva som mitt på dagen.

Här bygger getingar helst bo

Oftast etablerar getingarna sig på samma eller liknande platser som tidigare år. När getingarna bygger bon så blandar de saliv med träfiber – som lämnar en sorts grå massa där boet har fäst. Leta efter den gråa massan.

– De flyger gärna in i uthus eller bygger bon under takutsprång utanför hus. De bygger bo där det är skyddat från väder och vind, säger Lennart Johansson.

6 andra vanliga ställen för getingbon är:

  • Uppe vid takfoten
  • Taknocken
  • Under takpannor
  • I lador
  • Innanför väggar om du har öppningar i fasaden
  • I tak på förråd och carportar
Kalle Holm på Stick tipsar om hur man blir av med getingbon.

Så tar du bort ett getingbo

Första steget är att planera hur boet ska tas ned, det kan vara lite olika beroende på förutsättningar. Hur stort är boet, var är det placerat – och behöver du en stege för att komma upp?

– Om boet är litet brukar jag bara ta en kvast och sopa ner det, säger Kalle Holm som är expert på skadedjursprodukter på Stick.

Om det har hunnit bli stor som en boll är det lite svårare. Då måste du ha koll på vissa grejer, så att du inte står där på en stege på sju meters höjd och har retat upp getingarna.

Då kan du exempelvis behöva:

  • Heltäckande och rejäla kläder. Gärna handskar och något på huvudet. Har man då oturen att få en geting på sig så klarar man sig troligtvis ändå utan att bli stucken.
  • Getingskum. Det kommer i en flaska med en lång pip på. Den kan du bara sticka in i getingboet och spruta in skummet, som dödar getingarna.
  • Direktverkande getingspray. Den skyddar dig mot getingar som kommer ut för att skydda sitt bo.

Tips! Ibland kan det vara både lättare och kännas tryggare att vara två som hjälps åt.

Ta hjälp om du är allergisk

Ungefär en procent av Sveriges befolkning är allergisk mot getingstick. Är du en av dem bör du inte ta ned getingboet själv utan istället ta hjälp av någon, kanske en snäll granne, en svåger eller professionella skadedjursbekämpare.

– Om getingboet sitter inuti en vägg eller väldigt högt upp så kanske man inte känner sig så kaxig att ta ner boet själv. Då kan man ringa sitt försäkringsbolag som ofta hjälper till med att boka en professionell sanering, säger Kalle Holm.

Utforska Livsstil

Om skribenten