Testa brandvarnaren – innan det är för sent

Publicerad:
Uppdaterad:
Kontrollera din brandvarnare så den inte brinner inne.
Foto: Thinkstock
Kontrollera din brandvarnare så den inte brinner inne.

Brandskyddsföreningen

Det finns fyra miljoner brandvarnare i Sverige.
Var tionde fungerar inte.
Första advent är det dags att testa dina brandvarnare.
Så tryck på knappen – och byt batteri om det inte piper.

Bara var fjärde svensk, 27 procent, följer rekommendationen att testa brandvarnare en gång i månaden, enligt Brandskyddsföreningens Sifo-undersökning.

Testar sällan

– Det kan synas överdrivet att testa brandvarnaren en gång i månaden. Men det enda som faktiskt behövs är ett tryck på en knapp. Och så här års, när man plockar fram adventsstakar och levande ljus, känns det som en självklarhet att samtidigt kontrollera brandvarnarna, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Årligen brinner det i omkring 25 000 hem i Sverige. Många bränder upptäcks i tid, via brandvarnare, och branden kan snabbt släckas. Men det finns, enligt Brandskyddsföreningen, ungefär fyra miljoner brandvarnare. Uppskattningsvis var tionde, fungerar inte – ofta på grund av uttjänt batteri. Snacka om falsk trygghet.

Seriekoppling

– Det är bättre att kontrollera varnaren regelbundet än att enbart byta batteri. Alla varnare har en varningssignal när batteriet börjar ta slut. En del har inbyggda långlivade batterier som ska räcka i flera år, det kan man fundera på fortsätter, Hans Andersson som rekommenderar en brandvarnare i varje rum.

– Som gärna är seriekopplade, och stämmer av varandra via en radiosignal. Sätt brandvarnaren i taket och inte för nära en vägg. Har du mekaniskt ventilation är det bra att inte sätta varnaren för nära det blåser. Stäm av med den instruktion som alltid följer med varnaren.

www.skyddadigmotbrand.se kan du få gratis sms-påminnelse om att testa din brandvarnare.

Brandvarnarens dag

När brandvarnaren fungerar är det förstås bra att ha någonting att släcka med. Skum- eller pulversläckare till exempel som också bör få service och kontrolleras med jämna mellanrum.

1:a december är det ”Brandvarnarens dag” och samma dag har Sector Alarm lanserat ”Brandöva hemma-dagen” – då både stora och små kan ägna en stund att träna brandövning hemma

Publicerad:

LÄS VIDARE