Rekordskörd för jordgubbar - så undviker du gifterna

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2018-06-05

Den rekordvarma våren har lett till att de svenska jordgubbarna kommit extra tidigt i år. Jordgubbar är nyttiga, omtyckta - och ofta väldigt besprutade. Men det finns sätt att undvika gifterna.

Efter en ovanligt varm och solig vår ser det ljust ut för de svenska jordgubbarna. Runt om i landet vittnas det om skördar som kommer tidigare än vanligt.

– Det finns chans till ovanligt många söta jordgubbar som är odlade på friland, i kruka eller ampel, säger Jessica Lyon, redaktör för OdlingsTV.se.

Jordgubbar är nyttiga och innehåller bland annat mycket c-vitamin. Men många jordgubbar innehåller även syntetiska växtskydd, och i år är inget undantag.

– Eftersom man ofta sprutar också i förebyggande syfte och mot exempelvis gråmögel så vågar nog många av de som valt att arbeta med syntetiska bekämpningsmedel tyvärr inte chansa att låta bli, säger Jessica Lyon.

Svenska jordgubbar är generellt sett mindre besprutade än importerade jordgubbar, berättar Jessica. Men för den som vill ha helt giftfria bär finns det alternativ.

– Självklart kan man som konsument välja att köpa helt syntetiskt obesprutade jordgubbar.

Jessica rekommenderar att man köper ekologiska eller kravmärkta jordgubbar för att undvika syntetiska växtskydd. Men det finns ett tredje alternativ, att odla jordgubbarna själv.

– Odlar du själv dina jordgubbar hemma på balkongen eller i landet så är det säkert nästan självklart att du inte vill bespruta dem med några gifter alls.

Jordgubbar som odlas i solen får en annan smak, berättar Jessica Lyon.

Jordgubbar som får växa hemma i trädgården eller på balkongen kan även bli sötare än vanligt.

– Många, kanske de flesta, som vi kan köpa i butik nu är odlade i tunnlar och det kan du känna i skillnad på smaken. En jordgubbe som fått riktig sol på sig är sötare i smaken, säger Jessica Lyon.

För den miljömedvetna är det även bra att äta jordgubbarna när de är naturligt mogna. När detta sker beror på var i Sverige jordgubben odlas, och vilken sort det är.

– Att äta grödor i säsong är en riktigt viktig grej för dig som vill äta mer hållbart.

Hur årets skörd står sig i jämförelse med tidigare år återstår att se, men det ser ut att finnas många svenska jordgubbar sommaren ut, enligt Jessica Lyon.

Därför ska du fortsätta frossa i jordgubbar

Följ ämnen i artikeln

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Dekorera maten med ätbara blommor – men se upp för de giftiga

Så odlar du giftfritt i din trädgård

5 ätbara ogräs för nybörjaren

Så får du jordgubbar lagom till midsommar

Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu

Artikeln innehåller annonslänkar

Det här ska du odla just nu – vårens bästa tips

Odla, ät och laga ute i trädgården

Odla i trädgården och bli självförsörjande

Artikeln innehåller annonslänkar

Maxa odlingen med ett smidigt växthus

Artikeln innehåller annonslänkar

Snygga utemöbler för sommaren 2024 – shoppingtips på REA

Odlaren: De ger massor av frukt hela tiden

Odla och bli självförsörjande

Fyll korgen med karljohansvamp och svart trumpet

Artikeln innehåller annonslänkar

7 smarta bevattningssystem

Artikeln innehåller annonslänkar

Budgetfixa balkongen – fina inredningstips på REA

Artikeln innehåller annonslänkar

9 caféset som lyfter uteplatsen hemma

Artikeln innehåller annonslänkar

Snygga portabla bordslampor för uteplats och balkong

Artikeln innehåller annonslänkar

Grilla med rök i sommar – 8 tips på rökgrillar och smokers

Artikeln innehåller annonslänkar

Smarta maskiner som kan utrota myggen

Åk på utlandssemeter hemma i din trädgård

Så räddar du trädgården i hettan

Artikeln innehåller annonslänkar

Inred med årets stora trendfärg – Peach fuzz

Artikeln innehåller annonslänkar

13 drivhus och växthus för att odla hemma

Artikeln innehåller annonslänkar

Riktigt snygga soffbord på REA – fynda på Black Week