Tips: Så överlever dina krukväxter i vinter

Publicerad 2017-11-15

Sex goda råd hur du får krukväxterna att må bra i vinter.

Vintern är krukväxternas viloperiod.
Kortare dagar, mindre ljus och större temperaturväxlingar.
Men också den tid på året som krukväxten kräver extra uppmärksamhet.
Här är sex goda råd för dina krukväxter i vinter.

De flesta inomhusplantorna har gått ner i vila och slutat växa• Under hösten minskar du på näringen till dina krukväxter, och för vissa sorter slutar du helt med att tillsätta näring i vattnet under vintern.

1. Vattna måttligt: Överbevattning är vanligt vintertid. Kolla om jorden är fuktig innan du häller på nytt vatten. Låt gärna jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna. Använd måttligt eller ingen gödning eller näring.

2. Håll efter ohyra: Under kalla årstiden stiger värmen inomhus och luften blir torr. Spinn trivs i torr luft. Duscha gröna krukväxter med vattenflaska för att undvika ohyra. Vid ohyra – duscha växterna rikligt med tvållösning, skölj med rent vatten.

Det finns undantag, Begonia till exempel, som lätt drabbas av mjöldagg när det är mycket fukt. En luftfuktare är extra lyx för växterna.

3. Undvik element och drag: Krukväxter bör ha jämn temperatur. Undvik stora temperaturförändringar – som till exempel ett fönsterbräde där det är varmt på dagen och iskallt på natten. Undvik därför att ställa växterna nära element och att de inte står i drag.

4. Placera ljust: Dagarna blir kortare och ljuset mindre. Växters behov av ljus varierar men de flesta krukväxter mår bra av att placeras så ljust som möjligt. På hösten kan i stort sett alla växter stå i soligt söderfönster utan att bladen bränns.

5. Skapa naturlig miljö: Notera växters normala hemmamiljö och skapa de bästa förutsättningarna. Se till att tropiska växterna står mer fuktigt och ökenväxterna varmare.

6. Gör inte större beskärningar eller plantera om: Vänta till våren med större förändringar. Undvik också att flytta eller svänga växterna för mycket. Det krävs mycket energi för att växten ska tillgodogöra sig det ljus som finns. Ta bort torkade och gula blad.

Källa: Odla.nu, Hus & Hem och Slottsträdgården Ulriksdal

Följ ämnen i artikeln