Nätgillandet breder ut sig

Elise Karlsson om fejkkontona som påverkar bokbetygen

Sajten Boktipset.se, som ser ut att vara ett läsardrivet community, drivs i själva verket av nätbokhandeln Adlibris sedan några år tillbaka. Det är ingen hemlighet, även om det inte heller annonseras stort om det på sidan.

Vad som kanske är mindre känt är att alla läsarbetyg på Adlibris egen sida hämtas från eller går igenom Boktipset. Sarah Perfekt visar i en artikel på sajten Boktugg hur läsarbetygen för enskilda Adlibrisböcker systematiskt drivs upp genom att många fejkkonton gillar en bok under kort tid. Något som är enkelt gjort eftersom det hos Boktipset inte krävs något som stöder kontoskaparens identitet, till skillnad från hos exempelvis Bokus, där man behöver ett kundkonto för att betygsätta.

Problem uppstår dessutom för de vars böcker i bara farten utsätts för negativa recensioner.

För att fejkkonton ska få trovärdighet betygsätter de stora mängder böcker på kort tid. Ett förlag som drabbats är enligt Sarah Perfekt Kalla kulor, vars förlagschef Hans-Olov Öberg överväger en polisanmälan.

Nätgillandet är ett sällan uppmärksammat problem i det digitala landskapet. Till skillnad från det nära besläktade näthatet som granskas med artikelserier, böcker och tv-reportage får det uppblåsta nätgillandet pågå i det fördolda.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln