Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Hilda, Hildur

Ju fler skärmförbud för ungdomar desto bättre

Vi måste inte lägga oss platt för techjättarna

Man fick lite svindel där i slutet på november. Minns ni? Nyheten kablades ut om att Australien bestämt sig för att helt förbjuda sociala medier för barn och unga under 16 år.

Det pirrade till, för man insåg att det går att göra saker åt världen, andra saker än att vänta och se.

Vi måste inte vara hopplöst utlämnade till vedervärdiga techbolag som gör vad de vill med oss och våra hjärnor. Folkvalda kan fatta andra beslut.

”Bara gör det! FÖRBJUD! Här också!”, fräste jag till alla som ville lyssna när Australien trumpetade ut sitt förbudslöfte. Men alla höll inte med mig.

Min kollega Minna Höggren avfärdade förbudet som missriktat, dåligt och dumt: ”Det som i teorin ska skydda blir ett isolerande straff”, skrev hon.

I samband med att den svenska regeringen presenterade nya vägledande skärmtidsregler för barn och unga ett par veckor senare fyllde min andra kollega Karin Pettersson i. Hon beskrev det som ”en absurd situation där unga stängs ute från en stor del av samhället”.

Båda har rätt. På sätt och vis.

Men också fel. På sätt och vis.

 

Om vi inte attackerar problemet med alla tänkbara metoder, även de som inte angriper själva grundfelet, kommer troligen ingenting att hända.

Australiens förslag är både hårt och vagt samtidigt, Sveriges nya skärmregler naiva och kanske tandlösa. Men det är en möjlig början på ett slags resa från samtidens hopplösa digitala verklighet till en annan, yttepyttelite bättre, värld.

Häromdagen kom besked om att Facebook, Instagram och Threads inte längre kommer att ha så kallad ”factchecking” på sina plattformar. Detta för att Mark Zuckerberg vill hålla sig väl med Donald Trump. Zuckerberg vill fortsätta tjäna pengar, så han anpassar sig. Så där fungerar det ju.

Men den trumpifierade facebookförändringen kommer inte att genomföras i Europa – här har vi nämligen infört regleringar. Tvingat fram lagar, som begränsar vad de sociala nätverken kan och får göra.

I Australien framhärdar Anthony Albanese, han understryker att sociala medier-förbudet där inte kommer att påverkas av Zuckerbergs besked utan tvärtom blir än viktigare. Det är svårt att säga emot.

 

Alla behöver inte fatta samma beslut överallt, men ju fler förbud och regleringar av algoritmer som vill både vuxna och barn illa, desto mer styr vi om oss själva och de yngre till andra saker. I bästa fall till något bättre och att formulera vad ett gott liv och en förändrad levande kultur innebär borde locka snarare än avskräcka oss.

Rapport i SVT hade i veckan ett inslag om hur tre av fyra unga upplever att de tillbringar för mycket tid framför skärmar. De unga uttrycker att de vill lägga mer tid på annat. Ändå sitter de där och scrollar. Precis som vi som inte alls är unga gör. Att försöka få till en verklig förändring utan ingripande förbud, riktlinjer och regleringar är lika omöjligt som att försöka få stopp på klimatförändringarna genom att individer ska göra medvetna val i matbutiken.

Att stoppa sociala medier för barn och unga är inte riskfritt eller oproblematiskt – men ett mer spännande och konstruktivt experiment än den sjuka idén att låta algoritmerna hållas.

Musikalens år
Musikalens år
1:09:41