Människorna på flykt har vetat detta länge

Migrationsverket tar nytt ställningstagande om Afghanistan

Demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm, mot Migrationsverkets beslut om utvisning. Fatemeh Khavari var talesperson.

Migrationsverket släppte under fredagen ett nytt rättsligt ställningstagande om situationen i Afghanistan. Efter att amerikanska styrkor dragit sig ur Afghanistan i början av maj har talibaner intagit 233 av cirka 400 distrikt.

Inga avvisnings- eller utvisningsbeslut till landet får verkställas just nu.

Att landet betraktas som farligt betyder ännu inte att Migrationsverket anser att afghaner är skyddsvärda. Först när de omprövar om medborgare från Afghanistan har ett generellt skyddsbehov kan vi vara säkra på att se en förändring.

Ändå kan ställningstagandet peka ut riktningen för hur framtida ärenden bör behandlas. Kanske kommer de att ta i beaktande, det som sedan länge konstaterats: Afghanistan inte är säkert.

Vet ni vilka som i åratal har berättat samma sak?

Människorna som är på flykt därifrån. De har ifrågasatt, gjort namninsamlingar och krävt att få stanna. De har sittstrejkat på Mynttorget.

Ingen behöver berätta för honom att Afghanistan är en farlig plats att leva på. Det vet han redan. Men ingen ska heller komma och säga att landet han befinner sig i nu är synonymt med någon form av trygghet.

"Jag har deltagit i de flesta demonstrationer. Jag är aktiv i en förening för ensamkommande. Ibland har det förenat oss. Men man ser inget resultat. Det känns bara hopplöst”, säger Mehran när jag pratar med honom. Han heter egentligen någonting annat.

Ett namn som stod på det ID han kom med till Sverige, men som Migrationsverket hävdade var falskt. Ett namn som har använts i den utredning där han fått avslag. Ett namn som använts på den gymnasieskola, där han precis tog studenten. Där han fick fortsätta studera, trots att han var papperslös. Men där det ofta var svårt att koncentrera sig på skolarbetet, av samma anledning.

”Man säger att alla är lika mycket värda, att alla har samma rättigheter. Men jag känner inte det. Jag borde kunna leva utan att vara rädd. Jag borde kunna gå ut utan att vara spänd inför om någon vill se min legitimation för att sedan skicka tillbaka mig. Det känns sorgligt – när jag gick i skolan var jag den enda som inte hade uppehållstillstånd. Jag kände mig inte som en av dem. De åkte till Danmark, men jag kunde inte följa med. Jag fick jobba svart på helgerna, bara för att kunna överleva. Det är inte rättvist”, säger Mehran.

Under sina fem år i Sverige har han bevittnat den svenska statens experiment på afghaner; han har blivit uppskriven i ålder, nekats uppehållstillstånd som konvertit, fått avslag på sin ansökan upp uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. När Migrationsverket nu konstaterar att talibaner tagit över majoriteten av afghanska distrikt syftar de bland annat på hans hemstad Ghazni. Där är Mehrans familj fast, medan han själv lever gömd.

Ingen behöver berätta för honom att Afghanistan är en farlig plats att leva på. Det vet han redan. Men ingen ska heller komma och säga att landet han befinner sig i nu är synonymt med någon form av trygghet.

”Jag är här fysiskt, men inte psykiskt. Jag drömmer mardrömmar om att jag blir tillbakaskickad”, säger han.

Han är tjugo år. Han har väntat på uppehållstillstånd i en fjärdedel av sitt liv.
Utvisningarna pausas just nu, men i väntan finns ett särskilt slags våld. I sin text "Waiting" beskriver Shahram Khosravi, professor i antropologi, väntan som en manipulation av folks tid. Att låta någon vänta är att göra den beroende och undergiven. Det är att ta makt över någon annans dagar.

Men det är också att avväpna dem som motståndsmänniskor. Det finns experter i det här landet som vet mycket om säkerhetsläget i Afghanistan. Det är de människor som själva flytt därifrån.

Långt efter att de larmat om situationen i sitt hemland bekräftar nu Migrationsverket vad Mehran och hans vänner alltid har vetat. Sent ska syndaren vakna.

”Ärligt talat”, säger Mehran, ”de borde ha lyssnat tidigare. Alla som kommer från Afghanistan förtjänar amnesti.”

DAILY Därför stoppas utvisningarna till Afghanistan

Aftonbladet Daily med Klas Bjurström, Svenska Afghanistankommittén.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.