Het passion på pränt - för en president

Julserie - boktips till Donald Trump

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Foto: AP/TT
Ernest Hemingway.

KULTUR

 ”Det enda du behöver göra är att skriva en enda sann mening. Skriv den sannaste mening som du känner till. Så till slut brukade jag skriva en enda sann mening och fortsätta med den som utgångspunkt”. 

Ernest Hemingway funderar över sitt eget skrivande i En fest för livet som utgavs 1964, tre år efter författarens död. Självbiografin bygger på Hemingways egna anteckningar och minnen från 20-talets Paris och han skriver i ett brev till en vän att ”om du är lycklig nog att som ung ha fått leva i Paris, så finns staden alltid hos dig vart du är kommer, ty Paris är en fest för livet”. 

Det handlar om kärlek till en stad, ett lidelsefullt skapande, en livshunger och lust som slukar dig som läsare likafullt som den slukat författaren själv. 

Uttrycken och känslorna bränner genom kroppen och jag önskar att Trump får uppleva en sådan passion för en stad, för ett skapande, får känna en sådan inre och obeveklig glöd. 

Jag önskar Trump förmågan och ärligheten att finna sanningen i en enda mening – och därefter fortsätta med den som utgångspunkt.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.